Predstavaljanje knjige i performans Andreja Zbašnika: Poeme o rosi čudnovatog beskraja

U četvrtak, 15. veljače s početkom u 18:00 sati u Gradskoj knjižnici Rijeka gostovat će goranski performer i pisac Andrej Zbašnik.

Kroz ovaj susret Zbašnik će predstavljati zbirku poema Poeme o rosi čudnovatog beskraja, kroz medij performansa i likovne instalacije, unutar forme poetskog teatra, a u sklopu cjeloživotnog konceptualnog umjetničkog projekta Organizam žive umjetnosti. 

Kako kaže, autor sebe predstavlja sebe kroz poetsku biografiju, zatim čita određene dijelove poema, a nakon pročitanih dijelova u slijedu predstavljanja i nakon pročitanih dijelova određene poeme, transponira iracionalni poetski prostor pjesama u medij performansa i likovne instalacije, unutar koncepta Intuitivno – energetska anatomija prostora, gdje intuitivno oblikuje, iscjeljuje i savija metafizičke i fizičke prostorne fenomene.

Rezervacije mjesta se primaju online na sljedećoj poveznici.

Knjiga je sastavljena od devet poema. Knjigu je objavio Ogranak Matice hrvatske u Čabru 2022. Nakladnik je Ogranak Matice hrvatske u Čabru.

Andrej Zbašnik rođen je u Rijeci 16. lipnja 1976. Opću gimnaziju završio 1994. u Čabru. Na Filozofskom fakultetu u Rijeci, odsjek za likovnu kulturu, diplomirao 1999. i stekao zvanje profesora likovne kulture. Aktivno se bavi pisanjem i likovno umjetničkom praksom. Neko vrijeme pisao za Informator za dubinsko istraživanje zabave „Sonda.“ Napisao pogovor drame „Anticipirani diplomski ispit iz glume“, autor Branko Mrkušić. Napisao nekoliko osvrta na umjetničke radove umjetnika, primjerice za monografiju „šareni mrak“ ( „Možda je mrak parodija svjetla“) Davora Dundare, za Darka Brajkovića, za Davida Belasa, Damira Čargonju. U invalidskoj sam mirovini i živim u Čabru. Pisanje i likovno stvaranje njegov je poriv, strast, igra i život.

Haikui su mu tiskani u više zbornika haiku poezije. Zastupljen je u Antologiji hrvatskoga haiku – pjesništva Nepokošeno nebo 2008 – 2018. autorice Đurđe Vukelić Rožić. 2022. neki njegovi književni radovi objavljeni su u časopisu za književnost, Književna Rijeka

Objavio je tri zbirke pjesama, Sječiva tišine (Ogranak MH u Čabru, 2012.), Ulovljene zvijeri (Ogranak MH u Čabru, 2017.), Poeme o rosi čudnovatog beskraja (Ogranak MH u Čabru, 2022.).

Zbirka Sječiva tišine nagrađena je „Gorančicom 2012.“ Goranskog Novog lista za najbolju zbirku pjesama.

Objavio je i dva romana, Razbijene linije (Ogranak MH u Čabru, 2018.), roman je nagrađen „Gorančicom 2018.“ Goranskog novog lista za najbolje djelo s područja beletristike (nagradu sam podijelio s još jednom autoricom) i roman, Logor Eja (Ogranak MH u Čabru, 2020.).

Objavio je poetsko – filozofsko djelo, traktat, Pojmovno artikuliranje jedne (ne) mogućnosti spoznaje (Ogranak MH u Čabru, 2023.)  

Član je Ogranka Matice hrvatske u Čabru, HDLU – a Istre i HDLU – a Zagreb, Društva hrvatskih književnika Ogranak Rijeka, udruge Dadanti. Suosnivač i član umjetničke grupe A4 Format.

Istaknuta slika: Andrej Zbašnik; Poeme o rosi čudnovatog beskraja

#Andrej Zbašnik #Gradska knjižnica Rijeka #performans #Poeme o rosi čudnovatog beskraja #predstavljanje

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh