9. veljače: rođen Tomislav Gotovac a.k.a Antonio Lauer

Na današnji dan, rođen je jedan od najvećih hrvatskih multimedijalnih i konceptualnih umjetnika 20. i 21. stoljeća, Tomislav Gotovac a.k.a Antonio Lauer.

Rođen u Somboru u Vojvodini 9. veljače 1937., Tomislav Gotovac preselio se u Zagreb 1941. gdje je završio osnovnu školu i Petu mušku gimnaziju. Studirao je arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu od 1955. do 1956. godine. Filmsku režiju u Beogradu upisuje 1967., a zbog političkih progona uslijed umjetničkog aktivizma, diplomu stječe tek 1976. godine.

Gotovac je bio jedan od pionira avangardnog filma u Hrvatskoj, a svojim je djelima istraživao granice umjetnosti, baveći se konceptima poput identiteta, tijela i društva. Njegov rad bio je kontroverzan i provokativan, a zbog sudjelovanja u filmu „Plastični Isus“ Lazara Stojanovića, bio je i politički progonjen.

Izvan filmskog medija, Tomislav Gotovac ostavio je značajan trag u području performansa, videa, fotografije i konceptualne umjetnosti, a njegov performans „Zagreb, volim te“ iz 1981. godine, ostaje zapamćen kao jedan od njegovih najpoznatijih akcija: prolazeći Zagrebom posve gol i ljubeći gradski asfalt, Gotovac je ponavljao rečenicu Zagreb, volim te!, istodobno naglašavajući svoju predanost gradu, ali i ironizirajući odnos privatnog spram zajedničkog odnosno pojedinačnog spram društvenog. Performans su snimali Ivan Posavec i Mio Vesović, a Gotovac je, po završetku performansa, bio uhićen zbog remećenja javnog reda i mira. Naknadno, Gotovac je performansu dao puni naziv „Ležanje gol na asfaltu, ljubljenje asfalta (Zagreb, volim te…). Hommage Howardu Hawku i njegovu filmu Hatari!“.

Godine 2005., Gotovac mijenja ime u Antonio Lauer.

Gotovac je mnogo vremena provodio u Rijeci, djelujući u okviru MMC-a Palach i Galerije O.K. (Goli otok – Novi hrvatski turizam, F.O.N.A., samostalne i grupne akcije…)

Preminuo je 2010. godine, a 2017. godine, prva velika retrospektivna izložba njegova rada, postavljena je u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Naslovnica i fotogalerija: djelovanje Tomislava Gotovca u okviru MMC Palacha od 1998. – 2008. godine

#Antonio Lauer #Na današnji dan #Tomislav Gotovac

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh