Predstavljen 16. Vrisak, riječki sajam knjige i festival autora donosi brojne novitete

Art-kvart Benčić  od 10. do 17. rujna bit će domaćin 16. Vrisku, VBZ-ovom riječkom sajmu knjiga i festivalu autora. Uz Art-kvart Benčić Vrisak će se održavati na još nekim lokacijama, što i ne čudi budući da je predviđeno da se na ovogodišnjem izdanju festivala predstavi stotinjak autora na 56 popratnih programa kao što su promocije, predstavljanja, razgovori, tribine, glazbeni i filmski program). Rečeno je to na konferenciji za novinare održanoj u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, kojom su najavljena zbivanja ovogodišnjeg Vriska, ali predstavljeni i neki noviteti u radu i smjeru u kojem se jedan od najznačajnijih književnih događaja u Hrvatskoj inače kreće.

– Cilj nam je bio da u oko Vriska angažiramo sve institucije što u Art-kvartu postoje, da se svi uključe u Vrisak i da on više ne bude samo festival knjiga, već jedan kulturni festival tijekom kojega će se događati raznolike stvari na području kulture, odnosno da on postane središnji kulturni događaj u ovom gradu, započeo je Drago Glamuzina, programski direktor 16. Vriska.  

Slobodanka Mišković, Drago Glamuzina, Sandra Benčić, Kristijan Benić, Dunja Matić Benčić i Ivan Šarar. Snimio Kristian Sirotich

Otvorenje ovogodišnjeg Vriska bit će u nedjelju, 10. rujna, u 19.30 sati, u dvorištu Art-kvarta Benčić, kada će se tradicionalno dodijeliti i VBZ-ova nagrada za najbolji neobjavljeni roman, što ove godine iznosi 15 tisuća eura, uz koncert Borisa Štoka. Svečanom otvorenju prethodit će izložba „Godardove kutije“, što će biti otvorena u MMSU-u.

– Kada je Ivan Šarar prošle godine nagovijestio da bi se ustanove u Art-kvartu trebale više uključiti i programski, a ne samo u smislu domaćinstva, mi smo to shvatili ozbiljno pa smo pripremili izložbu „Godardove kutije“ Stephana Crasneansckog, što doista odgovara na neke teme knjiškog arhiva, koje možemo povezati s književnošću i skladištenjem. Nedavno preminuli redatelj Jean-Luc Godard nesistematski je spremao istraživačku građu i pohranjivao knjige, slike i filmove u kutije, koje je Stephane fotografirao pa ćemo u prostoru Jaslica imati prigodu vidjeti svojevrstan oblik testamenta filmskog stoljeća Godarda. U isto vrijeme otvara se i središnja izložba MMSU-a za jesen, a to je istraživačka i studijska izložba Motovunskih susreta, koja je posvećena međunarodnim susretima umjetnika u Motovunu, što su se održavali od 1972. do 1983. godine, a bavi se kulturnom razmjenom, međunarodnom suradnjom i mrežama umjetnika između Italije i Jugoslavije u refleksiji Osimskih sporazuma, predstavila je Branka Benčić, ravnateljica MMSU-a.

Službeno otvaranje održat će se u nedjelju, ali Vrisak će imati i dvije pretpremijere, prva pretpremijera održat će se u petak, 8. rujna, Book caffe Dnevni boravak bit će domaćin Studentskog Vriska, na kojem će se, prema riječima Dunje Matić Benčić čitati studentske priče i pjesme nekih već nagrađivanih i objavljivanih autora, ali i onih koji to čine prvi puta, a druga će se održati u Art-kinu Rijeka u subotu, 9. rujna.

– Književnost je neiscrpno vrelo inspiracije za film, ovaj put smo imali sreću da je film Djevojčica sa žigicama nastao po književnom predlošku Zorana Ferića sniman na Rabu. Tako ćemo od 19.30 sati imati predstavljanje drugog izdanja knjige, a od  20.30 sati bit će svečana riječka pretpremijera filma, kojim ćemo na neki način i otvoriti novu sezonu, rekla je Slobodanka Mišković, direktorica Art-kina Rijeka.

Dječja kuća prva je institucija Art-kvarta koja je započela suradnju s Vriskom, jasno je da će se ta suradnja nastaviti i ove godine, treći put zaredom.

– Zanimljiva je igra Tragaonica, koja čitavu Dječju kuću pretvara u prostor kreativne igre. Tragaonica nastaje originalno upravo za Vrisak. Imat ćemo i radionicu za izradu stripa, kao i susrete i druženja s autorima, a ove godine će takvih susreta biti pet, najavio je Kristian Benić, najavivši da će Dječja kuća biti otvorena tijekom čitavog trajanja festivala, dakle svi oni koji budu dolazili na programe slobodno mogu dovesti i djecu.

Jedno od novih lica u ovogodišnjem Vrisku je Ivan Šarar, nekadašnji pročelnik Odjela za kulturu bit će programski savjetnik i koordinator programa u Jaslicama MMSU-a, gdje će se održavati tematske rasprave i okrugli stolovi.

Vrisak mora postati mjesto druženja i razgovora. Snimio Kristian Sirotich

– Potrudili smo se zajedno dodati neku novu dimenziju Vrisku. Pokušao sam pridonijeti i ovom izdanju i dugoročno, a ključna je riječ suradnja. Obratio sam se ljudima za koje znam da super rade to što rade, a to je sukladno Vrisku. Detektirali smo da je ekipi Vriska teško raditi jer je gro ekipe u Zagrebu, jer je činjenica da je svoj festival i svoju dodjelu nagrade bez nekog pretjeranog razloga dislocirala iz Zagreba u Rijeku. Ne bih ovo razvijao razvojem publike, jer ispada da organizator zna što radi, a publiku treba razvijati. I u to ne vjerujem. Mislim da je publika ponekad razvijenija od organizatora i to bih nazvao suradnjom. Vrisak se obratio djeci, srednjoškolcima, studentima, to je samo početak suradnje. Odreagiralo je Sveučilište, odreagirala je Primorsko-goranska županija, vjerujem u festivale. Mislim da je Vrisak, osim te kičme beletristike, jedini zapravo veliki događaj u devetom mjesecu i mora postati mjesto druženja, mjesto razgovora, zato je nešto čime sam se pokušao baviti su okrugli stolovi. Volio bih da Vrisak dobije jednu dimenziju javnog-debatnog-intelektualnog mjesta, bavit ćemo se Benčićem kao prostorom i ustanovama, ovo je nova gradska pozornica, tek počinje život ovog kvarta i svaka ustanova mora promišljati ulogu kome otvara vrata i za koji sadržaj, presretan sam što smo svi shvatili da je ovo javan prostor kroz kojega moraju cirkulirati ideje i suradnje, rekao je Ivan Šarar.

Ono što je ipak središnji dio programa jest – književnost.

– Uvijek smo htjeli imati riječke autore, ove nam se godine čini da se pojavljuje zapaženih knjiga i projekata riječkih autora i umjetnika, zbog toga smo jako zadovoljni i jedan program se jedan naš program zove Rijeka Calling, ali riječkih autora ima i u drugim programima. Od riječkih autora tu su Igor Beleš, Tea Tulić, Nikola Petković, Enver Krivac, Dora Šustić, Maja Marchig, Andrea Žic Paskuči, Damir Stojnić. Program „U fokusu“ predstavit će, između ostalih, Damira Karakaša, Slobodana Šnajdera, Doru Šustić, Stipe Božić će predstaviti novu knjigu, Tvrtko Jakovina također. Prošle godine uveden je novitet pretpremijerno čitanje, tada je Robert Perišić čitao „Brod za Issu“, ove godine imamo Srđana Valjarevića, koji je već bio na Vrisku, koji će čitati iz romana „Komo 2“. Za one koji žele naučiti nešto o kreativnom pisanju dolazi nam Andrea Blatnik, iz Pariza nam dolazi Domagoj Čović, naš autor koji piše na francuskom jeziku. Iz Makedonije nam dolazi Zoran Jankoviski, iz Velike Britanije Vesna Marić, koja piše na engleskom jeziku. Dnevni boravak je naš partner kroz sve ove godine, ovaj put imat ćemo program „U dvoje u Dnevnom“, ideja je da predstavimo dva pisca, dva književna djela, dva svijeta. Imat ćemo zanimljive parove, prvi dan su Damir Šodan i Zvonko Karanović, nakon toga Andrea Žic Paskuči i Nikola Petković, bit će majstori pisanja na slengu Vlado Bulić i Dalibor Šimpraga, Senka Karuza i Marko Tomaš, Ivana Bodrožić i Maja Marchig. Čitav niz zanimljivih autora, rekao je Drago Glamuzina.

Naslovnu fotografiju snimio Kristian Sirotich

Snimio Kristian Sirotich
#art-kvart Benčić #Branka Benčić #Drago Glamuzina #Dunja Matić #Ivan Šarar #Kristijan Benić #MMSU #Vrisak

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh