Prije 80 godina 26 partizana smrznulo se na Matić poljani


U noći s 19. na 20. veljače 1944., suočavajući se s ekstremnim uvjetima, smrznulo se 26 partizana Druge brigade Trinaeste primorsko-goranske divizije NOVJ. Na Matić-poljani podignut je spomenik njima u čast.

Brigada je planirala probiti se maršem s područja Drežnice preko Jasenka do područja Mrkoplja, pokrivajući put dug 52 kilometra. Tijekom noći, usred nevremena i iznimno niskih temperatura, 26 partizana je izgubilo živote, dok je 150 preživjelih nosilo trajne posljedice promrzavanja. Postoje priče koje sugeriraju da je stvarni broj smrznutih bio znatno veći. Zanimljivo je napomenuti da je Viktor Bubanj, koji je bio zapovjednik brigade od 15. ožujka 1943. do 5. ožujka 1944., smijenjen s mjesta komandanta nekoliko tjedana nakon ovog teškog marša.

Prvi Memorijal za 26 smrznutih partizana organiziran je 1962. godine kako bi se trajno prisjetili tog tragičnog događaja.

Arhitekt Zdenko Sila zamislio je spomenički niz, možda inspiriran prirodnim monolitnim stijenama koje se izdižu iz trave na obližnjim poljanama.

Spomenički kompleks sastoji se od 26 stupova izrađenih od grubo obrađenog kamena vapnenca, simbolizirajući broj partizana koji su stradali od smrzavanja. Autor je crpio inspiraciju iz okolnih poljana gdje se kamenje nasumično uzdiže iz zelene travnate površine. Od 1962., na tom mjestu redovito se održava Memorijal 26 smrznutih partizana, koji je 2004. godine preimenovan u Memorijal mira.

Zdenko Sila, rođen u Pragu, 2. veljače 1915.; preminuo u Rijeci, 25. siječnja 1997., arhitekt i urbanist, ostavio je neizbrisiv trag u području arhitekture i planiranja prostora.

Rođen u Pragu, Sila je potomak slovenskog oca, Emil Sila, i češke majke, Alojzije Doležalove. Njegova obitelj se, bježeći od nemira Drugog svjetskog rata, preselila u Maribor, gdje je Zdenko završio gimnaziju. Nakon toga, svoje obrazovanje u arhitekturi nastavio je kod Jože Plečnika na Tehničkom fakultetu u Ljubljani. Godine 1941., zbog poslovnih prilika, preselio se u Rijeku, gdje ga je zatekao Drugi svjetski rat. Tijekom rata, mobiliziran je te je aktivno sudjelovao u partizanskim redovima, preživljavajući teške izazove.

Arhitekst Zdenko Sila; izvor: Društvo arhitekata Rijeka

Tijekom svoje karijere, Zdenko Sila radio je na urbanističkim planovima različitih gradova, uključujući Rijeku, Poreč, Rovinj, Rabac i Crikvenicu. Postao je prepoznatljiv po svojem radu na projektima spomenika, među kojima se ističe Spomenik 26 smrznutih partizana na Matić poljani. Također, bio je koautor Spomenika osloboditeljima Rijeke u samom gradu te Spomen kosturnice u Trsatskom parku. Njegova raznolika kreativnost obuhvaćala je i planiranje planinarskog doma na Snježniku, jednog od najljepših u Hrvatskoj. Osim arhitekture, bavio se slikarstvom i fotografijom, za koje je zaslužio priznanja i pohvale.

Istaknuta slika: Antifašistički vjesnik

#Druge brigade Trinaeste primorsko-goranske divizije NOVJ #Matić poljana #partizani #spomenik #Zdenko Sila

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh