Promocija GSG časopisa uz P(j)esme o slobodi i radu

U četvrtak, 31. kolovoza s početkom u 19 sati, na terasi beach bara „Prasowski” na Kantridi, bit će predstavljen četvrti broj časopisa za suvremena umjetnička i kulturna zbivanja GSG pod naslovom „Rad–Kako smo ga (po)stavile”, uz gostovanje Radija Prakse (Lidija Vasiljević i Nenad Glišić) koji temu časopisa podcrtavaju s „P(j)esmama o slobodi i radu – Canti di LiberAzzione”, izborom revolucionarnih i aktivističkih talijanskih pjesama koje su inspirirale mase, prije svega one eksploatirane.

Četvrti broj dvojezičnog, tiskanog GSG časopisa u izdanju istoimene udruge (Građanke svom gradu) urednica Jelene Androić i Lele Vujanić posvećen radu u kulturno-umjetničkom polju, tematski se počeo oblikovati godinu dana nakon riječke „Bella ciao“, pjesme koja je obilježila program otvaranja Europske prijestolnice kulture (EPK) u akvatoriju riječke luke, a nakon kojega su ostale obnovljene zgrade i nedostatak sredstava za žive radnike/ice i živu kulturno-umjetničku proizvodnju. Bila je to također i druga godina pandemije, u kojoj se među najpogođenijima krizom našao upravo sektor kulture i umjetnosti. Oba ta „događanja“ – iznevjerena očekivanja EPK i zdravstveno-socijalno-ekonomska ugroza – trasirala su put u temu broja koji se bavi budućnošću kulturno-umjetničkog polja, odnosno nužnim preduvjetima njegova opstanka. U taj opstanak urednice ulaze kroz temu rada, odnosno svih onih svakodnevnih stranputica i pristajanja – na loše uvjete rada, nedovoljno i neredovito projektno financiranje, hiperprodukciju događanja, birokratizaciju, gubljenje smisla proizvodnje i njene komunikacije s takozvanim publikama – te mogućnosti njihovog prevladavanja i odbijanja.

Časopis donosi priloge Katje Praznik, Valerie Graziano, Marine Tkalčić, intervju s Jasnom Jasnom Žmak i umjetničku kontribuciju Selme Selman. Kroz različita iskustva u širokom potezu od hrvatskog SPID-a do američkog Black Power Napa, cilj je bio istražiti različite pristupe temi rada – njegovog ponovnog (udruženog) zaposjedanja, ali i izmicanja, odustajanja, radikalnog nerada.

„P(j)esme o slobodi i radu – Canti di LiberAzzione”, program kojim se tema proširuje u glazbenom smjeru, donosi izbor revolucionarnih i aktivističkih pjesama koje su prije svega pozivale na otpor i borbu. Od oda Giordanu Brunu i borbe protiv klera, patrijarhata, fašizma i nepravde, do pjesama o štrajku i protiv neplaćenog ženskog rada, ova muzika i danas nosi sa sobom istu energiju i inspirira na različite načine borbe protiv nepravde. Kroz „Canti di LiberAzzione” vodi Radio Praksa, koji kroz muziku i riječi otkriva i brani blago borbene muzike.
Četvrti broj časopisa GSG predstavit će urednice Jelena Androić i Lela Vujanić, a svoj primjerak tiskanog izdanja moći ćete preuzeti na „Prasowskom”.

Više o četvrtom broju GSG časopisa i prilozima autorica možete pročitati ovdje.

Časopis su podržali Fondacija Musagetes i Grad Rijeka.
Ulaz na događanje je slobodan!

#GSG #Jasna Žmak #Jelena Androić #Katja Praznik #Lela Vujanić #Marina Tkalčić #Pjesme o slobodi i ratu #Radio Prax #Valeria Graziano

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh