PRVI DAN TJEDNA DOBRE DJEČJE KNJIGE ZAVRŠIO S MRLETOM I IVANKOM

Jučer je u Art-kvartu Benčić, u Dječjoj kući, započeo Tjedan dobre dječje knjige, koji ove godine traje sve do subote. Prijepodne prvog dana obilježili su organizirani posjeti škola, naseljavanje murve posađene prošle godine, susret s autoricama Moreom Banićević i Anitom Peti- Stantić, a za edukatore, odgajatelje, stručne suradnike i pedijatre održalo se predstavljanje programa ‘Rođeni za čitanje’, nacionalnog programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi.

Poslijepodne je bilo rezervirano za šareni program otvoren za sve zainteresirane. Nicol Nefat je održala mini škrabaonicu za djecu od 3 do 6 godina, a Paula Mavrlja predvodila je pustolovinu Zmaj Smogograd i vitezi Blistograda, igru prema Priručniku za pustolove gdje igrači kreiraju likove i upravljaju njihovim odlukama u zamišljenom svijetu. U 18 sati su Matea Aščić i Hana Vrbanić održale pričaonicu ‘Pssst…priča Tintilinićeva!’, a paralelno se u galeriji Dječje kuće otvorila Izložba kakvu trebamo: Vizualci u slikovnicama. Na otvorenju izložbe predstavljene su serije slikovnica o hrvatskim vizualnim umjetnicima, a za seriju je zaslužna izdavačka kuća Mala zvona, te autorica tekstova Sanja Lovrenčić i ilustrator Dominika Vuković čija je izložba sinoć otvorena.

Prvi dan Tjedna dobre dječje knjige završio je u veselom tonu. Zadnji susret dana bio je susret s Damirom Martinovićem Mrletom i Ivankom Marzurkijević, a predstavljena je nova zbirke priča ‘Mrletove priče o niŠČemu’, koju je ilustrirao Krešimir Certić Misch. Druženje se odvijalo od 19 do 20 sati, a već prije početka dvorana DjeŠČje kuće bila je puna. Voditeljica programa, sveprisutna Mirela Đafić, otvorila je večer pozdravivši razdraganu publiku i uvela ih u igru glasova koja je pred nestrpljivu i entuzijastičnu publiku dozvala Mrleta i Ivanku. Unatoč početnom formatu razgovora koji možda nije idealan za ciljani uzrast prosječno vrlo mlada publika strpljivo je dočekala nastavak. Mrle je uzeo slikovnicu, a publika je utihnula i budno pratila njegovu interpretaciju. Nakon priče slijedio je ples s Ivankom na mikrofonu, Mrletom u glazbenoj pratnji, a publikom na pozornici. Susret u dvorani kina završio je premijerom animiranog spota, a druženje se nastavilo u prizemlju gdje su se svi podružili i poslikali s Mrletom, pa čak i Mrle.

Za kraj ostaje podsjetnik da se povodom 150. obljetnice rođenja velike Ivane Brlić Mažuranić, a tijekom trajanja Tjedna dobre dječje knjige, sve Ivane i Ivani 0 do 14 godina mogu se upisati u Dječji odjel Stribor s popustom od 50 %.

#Art-kvart Benčič #dječja književnost #Dječja kuća #Rijeka #ŠČ

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh