„Putrefactio” Mariane Ban u Galeriji Laurus

U petak, 09. veljače u Galeriji Laurus u Lovranu, s početkom u 19:30 sati bit će otvorenje izložbe Mariane Ban naziva Putrefactio.

Na izložbi naziva Putrefactio (lat.raspadanje) umjetnice Mariane Ban, glavni su motiv vrane, barem na većini slika, dok su na samo jednoj prikazani ljudi poodmakle dobi, u različitim položajima kojima kao da se animira svojevrstan ekstatički pokret. Suprotno njima, vrane ne izražavaju nikakav unutarnji niti vanjski nemir. Stoje na zemlji, ne lete, iako bi u stvarnosti trebale biti dinamičnije od ostarjelih ljudskih bića. Sve je postavljeno obrnuto u slici svijeta koju nam podastire ova umjetnica. Ali to je posve u skladu s njenim radovima koji se promatraju s obje strane, premoštavajući time dijalektičku igru lica i naličja idejom o svijetu bez naličja, budući da su oba prikaza punopravna.

Damir Stojnić, 2023.

Mariana Ban rođena je 1997. u Puli. Umjetnošću se počela baviti kroz srednjoškolsko obrazovanje pri Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Puli, gdje je završila smjer grafičkog dizajna pod mentorstvom prof.Denisa Sardoza. Pohađala je diplomski studij slikarstva na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Rijeci, te je radila na opusu diplomskih radova pod nazivom Znoj ljudskog mesa, uz mentorstvo prof. Damira Stojnića i asistenciju prof.Mirne Kutleše. 2022. postala je predsjednica studentskog zbora APURI i predstavnik studenata sastavnice na razini Sveučilišta. Od 2022. članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre. 2023. stječe zvanje naslovnog asistenta te radi na kolegijma slikarstva na APURI. Živi i radi u Puli i Rijeci.

Izložba ostaje otvorena do 4. ožujka.

Istaknuta slika: Mariana Ban, Putrefactio

#Galerija Laurus #Izložba #Mariana Ban #Putrefactio #slikarstvo

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh