Film izvan okvira: Predstavljanje kultne filmološke knjige Paula Schradera

U sklopu programa Film izvan okvira Specijalne filmske knjižnice Art-kino, 18. prosinca s početkom u 19 sati, u Art-kinu se održava predstavljanje reizdanja kultne filmološke knjige Transcendentni stil na filmu: Ozu, Bresson, Dreyer američkog filmskog redatelja, scenarista, kritičara i publicista Paula Schradera u nakladi Hrvatskog filmskog saveza.

U predstavljanju će sudjelovati urednica biblioteke Hrvatskog filmskog saveza Diana Nenadić, profesor i filmolog Nikica Gilić te profesor i filmski kritičar Saša Stanić.

Paul Schrader objavio je knjigu Transcendentalni stil u filmu: Ozu, Bresson, Dreyer 1972. godine kao mladi kritičar, a prije nego što će postati jedan od najistaknutijih filmaša tzv. novog Hollywooda. Njegova daljnja reputacija kao scenarista Taksista i Razjarenog bika te redatelja Američkog žigola i Plavog ovratnika dodatno će cementirati status ove knjige kao jedne od kultnih filmoloških knjiga svoga razdoblja.

Schrader u ovoj studiji analizira način na koji se autori filmskog modernizma hvataju u koštac s transcendentnim, duhovnim i religioznim u filmu. Pri tom se laća opusa trojice velikana autorskog filma: Japanca Yasujira Ozua, Francuza Roberta Bressona te danskog klasika nijemog i zvučnog filma Theodora Dreyera.

U njihovim filmovima nalazi zajedničku točku, ono što prepoznaje kao transcendentni stil. Opisuje ih stilskom analizom, smješta u kontekst specifičnih duhovnih i religijskih tradicija ‒ od zena, haikua i japanskog akvarela, preko bizantinskih ikona do gotičkih katedrala. Pritom to radi višestruko eruditski ‒ kao upućeni filmolog i znalac povijesti filma, ali i povijesti zapadne i istočne umjetnosti, oslanjajući se pritom i na teologiju.

Schrader je izvornu knjigu iz 1972. kasnije proširio i nadogradio u izdanju iz 2018, na kojem se temelji hrvatski prijevod. U toj nadopuni analizira Alekseja Tarkovskog te prati nastavljače transcendentnog stila u filmu 21. stoljeća, uključujući predstavnike tzv. slow cinema od Argentine, preko Filipina do Rumunjske. Pritom pokušava dati i tipologiju otklona od pripovjednog u suvremenom filmu koja je relevantna za današnju filmsku kritiku.

U filmskom dijelu programa, koji slijedi istog dana u 20 sati, prikazat će se jedan od najljepših i najboljih filmova svih vremena, kultni metafizički znanstveno-fantastični film Stalker Andreja Arsenjeviča Tarkovskog.

Ulaz na program predstavljanja knjige Transcendentalni stil u filmu: Ozu, Bresson, Dreyer i popratnu projekciju filma Stalker slobodan je za sve posjetitelje.

Program se organizira u suradnji Hrvatskog filmskog saveza i Art-kina.

Istaknuta slika: vizual promocije knjige Transcendentni stil na filmu: Ozu, Bresson, Dreyer ; Art-kino Rijeka

#Art-kino #Film izvan okvira #Ozu Bresson Dreyer #Paul Schrader #Transcendentni stil na filmu

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh