Izet Medošević&Borgie u petak na Morskom prascu: Tko nas je čuo, zna kakav zvuk imamo

Čast da zatvore ovogodišnje Ljeto na Kantridi, treće po redu izdanje projekta što se bogatstvom ponude i raznolikošću programa još jednom potvrdila kao središnja ljetna kulturno-turistička riječka manifestacija, ove će godine pripasti dvama riječkim bendovima, koji su isto vrijeme na sceni i afirmirani i neafirmirani. Možda se to toliko i ne odnosi na Belfast Food, koliko na Izeta Medoševića&Borgie. Izet Medošević jedan je od onih pripadnika riječke scene koji ostaje vjeran svom izričaju, oni koji bolje poznaju Izetov stvaralački opus za njega će reći da je punk-filozof i alter-pjesnik, što je vjerojatno i najbliže istini budući da se to baš može osjetiti kroz Izetove tekstove, ali i kroz svirku njegovih Borgija.

After stroke overdose bit će treći album Izeta Medoševića&Borgia. Na fotografiji Ivan Sindičić i Izet Medošević. Snimila Jelena Ternovec

– Tko nas je čuo zna otprilike kakav zvuk imamo, mi smo riječki rock alternativci, započet će Izet Medošević nedugo prije početka probe u jednoj omanjoj prostoriji nalik garaži smještenoj na riječkom Krnjevu, u kojem ova ekipa stvara svoju glazbu posljednjih nekoliko godina. Ljeti je, kažu, nesnosna vrućina, zimi je vjerojatno puno ugodnije. Na jednom je zidu poster Jean-Paul Belmonda, ali ne iz filma Marginalac, već iz onoga u kojemu se pokojni francuski glumac nalazi U misiji pravde, valjda u tome ima i malo simbolike. Na drugom zidu je ogledalo, tu je i trosjed na kojega se mogu stisnuti četiri persone, stolica, instrumenti, ponešto opreme…. Naoko nered, a opet sve nekako posloženo na svom mjestu.

– Što ćemo svirati na Morskom prascu? Najviše stvari s našeg novog albuma, to nam je treći album, ali bit će to jedan kolaž, odnosno bit će i nešto starih stvari, dodaje Izet Medošević, koji je na sceni prisutan već poduži niz godina. Karijera mu je imala uspona i padova. Od Avlijanera, preko OŠ Sulud III do sada Borgija.

– Ne znam bih li to nazvao karijerom, ali hvala na komplimentu. Kada su bili Avlijaneri? Mislim od 1996. do 2000. godine, nakon toga OŠ Sulud III, pa sam malo pisao, a pišem i sada, ali tekstove za naše pjesme. S prozom sam malo stao. U stvari, kada malo bolje pogledaš, da dosta sam dugo prisutan na sceni. Kao Izet & Borgie tu smo od 2016. godine, kada smo izdali album „Granulo je sunce“, nakon toga je bila „Opera u Sydneyju“ 2018. godine, treći album zvat će nam se „After stroke overdose“, ekskluzivno je za Artkvart objavio Izet Medošević.

Ekstremno velika očekivanja od nastupa na Morskom prascu. Berislav Pavišić i Izet Medošević. Snimila Jelena Ternovec

Snimanje trećeg albuma nije započelo, ali stvari su tu i ljubitelji ovog riječkog benda, ali i svi oni znatiželjni čuti kako zvuče uživo, imat će za to prigodu u petak na Morskom prascu, odnosno na zatvaranju Ljeta na Kantridi. Na trećem je albumu, također otkriva Izet Medošević, napravljen mali odmak od onoga što je bend do sada radio, u prvom redu ogleda se to u činjenici da se Izet ostavio gitare i postao samo vokal.

– Počeli smo snimati neke demose, tražimo producenta. Da, evoluiramo. Je li to u redu? Nema druge. Kritike za drugi album su bile dobre, naravno da kritike svakoga dotaknu, ali one ipak nemaju previše veze s procesom nastajanja pjesme. A i neće ovo biti premijerno izvođenje novih stvari, imali smo već nekoliko nastupa na kojima su nas ljudi mogli čuti, dodao je Medošević.

– Svirali smo kod Edija Maružina za Uskrs, to je bilo super veselo i usred dana. Svirali smo i na Trgu riječke rezolucije u svibnju, nakon toga je uslijedio naš tradicionalni nastup na Trk u šumu na Platku. I sada ćemo svirati na Morskom prascu. Ne može se reći da ne sviramo, svakih par mjeseci jedna svirka. Svirki ima (ha, ha, ha), uz smijeh i naravno ogromnu dozu sarkazma nadovezao se Berislav Pavišić, basist i jedna od ključnih figura benda.

U misiji pravde – Igor Domijan. Snimila Jelena Ternovec

– Kakva su očekivanja? Od ovog nastupa imamo ekstremno velika očekivanja, Čarli zaslužuje da mu se postave uvjeti koje on a priori ne misli ispuniti, ali to je ta draž. Kada bude stani pani on ipak osvjetla svoj obraz, naročito kada je to u konstelaciji Medošević-Čargonja. Gledajući sa strane zastali su u zenitu love-hate odnosa (ha, ha, ha), nastavlja Bero, pa pojašnjava u kojem su se to smislu odmaknuli od hvaljene „Opere u Sydneyju“ iz 2018. godine.

– Nove stvari su stilski malo raznolikije. Stvari su super, variraju u dinamici, od nekih bosanovastih do psihobilija. Naravno da nećemo čitav koncert svirati nove stvari, napravit ćemo jedan kolaž svega, ljudima su ove nove stvari još uvijek ipak nepoznate. No, vjerujem da ćemo uskoro ući u studio, odnosno svakako želimo u studio ući prije zime, da album bude spreman za izlazak s ulaskom u Novu godinu. „Operu“ smo snimili za Božić 2018. godine pa nije ušla ni u kakve recenzije. To je ono što bi ti trebao izdavač reći, što ti znaš o izdavaštvu, baviš se sasvim desetim stvarima, glazbu čuvaš kao neku oazu hobija i ljubavi. I kada ti izdavač ne kaže da album ne može izaći deset dana prije Božića jer je sve zaključeno s recenzentima, promotorima. Ali zato sada planiramo svjesno ponoviti tu istu grešku (ha, ha, ha), zaključio je Berislav Pavišić.

Predah – Izet Medošević. Snimila Jelena Ternovec

Dakle, Izet  Medošević kao vokal, Filip Marčeta na klavijaturama, Igor Domijan na  bubnju, Ivan Sindičić na gitari i Berislav Pavišić na basu, odnosno Izet Medošević&Borgie u petak, 15. rujna, u 21 sat, na Morskom prascu.

Naslovnu fotograiju benda Izet Medošević&Borgie snimio Kristian Sirotich, galeriju fotografija snimila Jelena Ternovec

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh