„Kino umjetnica” uz izložbu „Vidljive”

Uz izložbu Vidljive, koja se u petak 15. prosinca otvara u riječkom MMSU-u kao projekt međumuzejske suradnje pet muzeja (MSU Zagreb, MMSU Rijeka, Galerija umjetnina Split, Umjetnička galerija Dubrovnik, Muzej likovnih umjetnosti Osijek), u Rijeci se 16. i 19. prosinca održava i filmski i video program pod nazivom Kino umjetnica.

Program projekcija Kino umjetnica izvodi se u obliku dislociranog dispozitiva iz muzejske bijele kocke u kino dvoranu ili black box, kako bi dodatno proširio kontekst i usmjerio fokus prema bogatoj i raznolikoj audiovizualnoj produkciji umjetnica koja se formira upravo u međuprostoru suvremene umjetnosti i filma. Obuhvaća dva programa, Topografije, prostori, praznine (MMSU, 16. prosinca od 17:00 sati) i Žena u ogledalu (Art-kino, 19. prosinca od 18:00 sati).

U okviru programa Kino umjetnica: Topografije, prostori, praznine, u MMSU-u će biti prikazani videoradovi Planine (Hrvoslava Brkušić), Porvenir (Renata Poljak), Karbon (Tina Gverović ), Prebivalište praznine (Tanja Deman), Transformance (Nina Kurtela) i Strujanja (Katerina Duda). Program okuplja radove koji uokviruju prostor i vrijeme, mjesto i identitet te reflektiraju međuodnose i tenzije različitih prostornih i temporalnih dinamika između čovjeka i okoline.

Filmski program Kino umjetnica: Žena u ogledalu koji se 19. prosinca prikazuje u Art-kinu, bavi se pozicijom umjetnica u sustavu umjetnosti i umjetničkom radu, kao i njihovim položajem u društvu. Osim autorica filmova – Jagode Kaloper, Lynne Sachs, Martine Meštrović i Tanje Vujasinović – koje o navedenim temama govore u svojim radovima, o poziciji umjetnica govore i protagonistice: međunarodne umjetnice upisane u antologiju avangardnog filma Gunvor Nelson, Barbara Hammer i Carolee Schneeman čine to u eksperimentalno-dokumentarnom filmu Carolee, Barbara, Gunvor Lynne Sachs, hrvatska kiparica Marija Ujević u animirano-eksperimentalnom Mačka je uvijek ženska Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, a glumica i slikarica Jagoda Kaloper u filmskom autoportretu Žena u ogledalu.

Riječka epizoda projekta Vidljive ostvarena je uz podršku Grada Rijeke i Ministarstva kulture i medija RH, a program Kino umjetnica uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Izložbu Vidljive realiziraju, uz Martinu Munivranu (MSU, Zagreb), autoricu projekta i koncepcije, i Jasminka Babić (GU Split), Vilma Bartolić (u suradnji s Brankom Benčić i Dianom Zrilić, MMSU, Rijeka), Valentina Radoš (MLU, Osijek), Rozana Vojvoda (UGD, Dubrovnik) te Ana Škegro (MSU, Zagreb, izvedbeni i diskurzivni program). Koncepciju filmskog i video programa izložbe potpisuje Branka Benčić (MMSU, Rijeka), u Rijeci u suradnji s Jelenom Androić. Autorica vizualnog identiteta je Sanja Kuzmanović (MSU).

Istaknuta slika: MMSU Rijeka

#Art-kino #Kino umjetnica #MMSU Rijeka #projekcije #Vidljive

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh