Rajka Jurdana Šepić donijela dašak Japana u Peek&Poke, nastavljeno obilježavanje 16. rođendana omiljenog muzeja

Nakon što je minule subote svoj nastup odradio glazbenik Iv/An, koji je na riječku scenu donio dašak londonskih elektronskih trendova, u četvrtak je nastavljen tjedan obilježavanja 16. obljetnice Muzeja informatike i starih računala Peek&Poke, ali ovoga puta u nešto drugačijim tonovima. U četvrtak su Peek&Poke preplavile sve nijanse Sakura boje, zahvaljujući Rajki Jurdani Šepić,  dekanici Fakulteta za fiziku Sveučilišta u Rijeci, najomiljenijim od svih riječkih muzeja pronio se dašak Japana, njegove tradicije i običaja.

Japan je zemlja tradicije i moderne tehnologije – Rajka Jurdana Šepić

Iduće godine navršit će se ravno 30 godina da je Sony lansirao  omiljenu igraču konzolu u svijetu poznatiju kao PlayStation, neumorna ekipa iz Peek&Pokea, predvođena Svetozarom Nilovićem Tozom, tim je povodom odlučila pripremiti projekt „Japan u Rijeci“, a ovo predavanje profesorice Rajke Jurdane Šepić bilo je svojevrsni uvod u tu priču.

Rajka Jurdana Šepić u Japan je otputovala kao gošća Marka Jusupa, jednog od najboljih studenata riječkog Fakulteta za fiziku ikada, koji danas kao znanstvenik živi i radi u Japanu, sa svojom obitelji. Putovanje Japanom pomno je bilježila kamerom mobitela i sva svoja iskustva i osjetnu fascinaciju Zemljom izlazećeg sunca vješto prenijela na predavanju nazvanom „Sakuramichi – Japan u sto slika“.

Pet pojmova što najbolje opisuju Japan, prema Rajki Jurdani Šepić, su čistoća, sigurnost, poštenje, gustoća naseljenosti, pristojnost i obzirnost da se ni u kojem trenutku ne smeta drugima. Zemlja je to u kojoj se tradicija i moderna tehnologija izmjenjuju kao nigdje drugdje na svijetu, a Rajka Jurdana Šepić upravo je na tome izgradila predavanje podijelivši ga pritom u nekolicinu poglavlja (domaćini, zemljopis, jezik i pismo, hrana, vlakovi, Sakura i vrtovi, religija, Hirošima) uspjevši okupljenima predočiti Japan onako kako su ga doživjeli ona i njezin suprug dopustivši im da i oni, barem na tih sat vremena, zajedno s njima proputuju Japanom. U sto slika, naravno.

Tjedan obilježavanja 16. rođendana Peek&Pokea nastavit će se u subotu, bit će to svojevrsni dan otvorenih vrata kada će posjetitelji moći kušati ponešto japanskih specijaliteta, vođenim turama proći kroz muzej informatike i starih računala i zasladiti se slavljeničkom tortom.

Japan u Rijeci – Svetozar Nilović Tozo i Rajka Jurdana Šepić

Fotografije snimio Kristian Sirotich

#Peek&Poke #Rajka Jurdana Šepić #Svetozar Nilović Tozo

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh