Riječki klavirski trio u utorak nastupa u Circolu

Riječki klavirski trio, kojega čine Krunoslav Marić (violina), Vid Veljak (violončelo) i Filip Fak (klavir), u utorak, s početkom od 20 sati, održati će koncert u Svečanoj dvorani Zajednice Talijana. Na repertoaru će biti djela Josepha Haydna (Klavirski trio u G-duru, Hob. XV/25, I. Andante, II. Poco adagio. Cantabile, III. Rondo all’Ongarese. Presto), Franza Schuberta (Notturno u Es-duru, op. 148), Rudolfa Matza (Balada za violinu, violončelo i klavir), te Sergeja Rahmanjinova (Elegični trio u g-molu, op. 9 br. 1). Nastup u Palazzo Modelo prvi je od serije triju nastupa, nakon utorka Riječki klavirski trio u Circolu će nastupati još i 29. studenoga, te 11. prosinca.

Riječki klavirski trio osnovan je 2016. godine na inicijativu Filipa Faka, Krunoslava Marića i Vida Veljaka, osim što su prvo glazbeno obrazovanje stekli u Rijeci, veže ih i intenzivna glazbena suradnja, kao i dugogodišnje prijateljstvo. Premda im je ovo sedma godina da djeluju na sceni, riječ je o glazbenicima koji su sakupili zavidno iskustvo u komornim, ali i solističkim nastupima.

Filip Fak docent je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, od nedavno i ravnatelj Zagrebačke filharmonije, ujedno i predsjednik Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Krunoslav Marić član je Zagrebačkih solista, te vrši funkciju predsjednika Upravnog vijeća Zagrebačkih solista, ujedno predaje violinu u glazbenoj školi Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Vid Veljak odnedavno član Zagrebačkih solista i docent violončela na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Osim interpretacija djela svjetske glazbene literature, trio veliku pozornost posvećuje i izvođenju djela hrvatskih skladatelja.

Inače, Riječki klavirski trio inauguracijski koncert održao je u listopadu 2016. godine upravo u Circolu, a nakon tog iznimno uspješnog koncerta uslijedilo je gostovanje u sedam kineskih gradova, uključujući Peking i Šangaj, gdje su ostvarili uspješne i zapažene nastupe. Osim koncertne turneje Kinom Riječki klavirski trio nastupao je u Zagrebu, na Osorskim glazbenim večerima te u drugim hrvatskim gradovima. Jedan od važnijih nastupa ansambl je ostvario u ciklusu Lisinski subotom u KDVL u ožujku 2022. godine, na tom koncertu s velikim uspjehom izvedena su djela Gustava Mahlera, uz gostovanje proslavljene hrvatske mezzosopranistice Renate Pokupić. Trio je sudjelovao i u koncertu posvećenom Marku Ruždjaku, u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja.

Njihovi riječki nastupi uvijek su posebna poslastica za ljubitelje klasične komorne glazbe, koji su ih, osim u Palazzo Modello imali prilike više puta gledati u dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, te u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca.

Na naslovnoj fotografiji Vid Veljak, Filip Fak i Krunoslav Marić

#Circolo #Filip Fak #Krunoslav Marić #Riječki klavirski trio #Vid Veljak

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh