Svaki otpor je uzaludan, na turističkom autobusu održana prva predstava Ri Teatra

U petak, 13. listopada, u Kulturnom centru Kalvarija, „Kuc Kuc Cabaretom“, odnosno najnovijim humorističkim programom, započet će nova sezona Ri Teatra, objedinjena imenom – Svaki otpor je uzaludan.

– Nova sezona ima temu Svaki otpor je uzaludan, tema će povezati brojne premijerne naslove i programe, očekuju nas četiri nove predstave s političkim temama, mnoštvo satire i smijeha, drugi stand-up festival za koji tjedan. Politika uvijek viri iz prikrajka, koliko god se trudili izbjeći je ne uspijevamo, ona je svugdje. Ako se ne bavimo njome, ona se neizbježno bavi nama svima. Uostalom, sljedeća godina je najavljena kao super-izborna godina, pa mi u skladu s time želimo pokazati kako se treba dobro nasmijati. Nasmijat ćemo se s našim predstavama i rezultatima izbora, rekao je Bojan Lakoš, predsjednik Ri Teatra na konferenciji za novinare održanoj na krovu riječkog turističkog autobusa.

Na svakakvim sam konferencijama za novinare bio u gotovo tridesetogodišnjoj novinarskoj karijeri, u svakakvim su se uvjetima te konferencije održavale, ali na konferenciji Ri Teatra doživio sam jedno potpuno novo iskustvo, pa sam u isto vrijeme bio novinar ArtKvarta, publika i sastavni dio performansa, kojega su s jedne strane izveli Bojan Lakoš, Kristina Korman, Tanja Grgurić i Robert Lisac, te još ponešto „prosvjednika“ koji su naslutili da se u Ri Teatru nešto „kuha“ i odlučili se kod „Slavice“ ukrcati u autobus pa pred novinarima mahom svih riječkih redakcija izložiti svoje „probleme“, parodirajući pritom situaciju u društvu, ali i na riječkoj kazališnoj sceni, koju zahvaljujući svim zbivanjima u posljednjem razdoblju i raznim političkim igrama i igricama i nije teško parodirati.

Prvo sam se poželio iskrcati iz autobusa, nakon toga sam poželio vidjeti gdje će sve to odvesti, a kada mi je jedna od „prosvjednica“ nesmiljenom žestinom u uho izvikivala razne parole, dosjetke i pošalice, shvatio sam da je svaki otpor definitivno uzaludan.

Dakle, na krovu riječkog turističkog autobusa održana je prva predstava Ri Teatra u novoj sezoni, na drive-press konferenciji nije bilo lako zadržati koncentraciju, krov turističkog autobusa bio je i scena i kulisa ove predpremijere, od 13. listopada sve to će se preseliti u prostore Kulturnog centra Kalvarija, u kojem će nova sezona biti otvorena netom nakon što je završio 5. ljetni festival smijeha.

Pohvalili su se njime tijekom performansa, odigrano je 39 predstava sa 16 različitih naslova, završili su 43. generaciju Škole glume, a program je pratilo ukupno 2903 gledatelja, što definitivno nije mala brojka.

Naslovnu fotografiju i fotogaleriju snimio Kristian Sirotich

#ArtKvart #Kalvarija #kazalište #Kristian Sirotich #RiTeatar

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh