Svečana dodjela književne nagrade V.B.Z.-a na otvorenju festivala Vrisak

Izdavačka kuća V.B.Z. u siječnju 2023. godine devetnaesti je put raspisala javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine. Iznos nagrade ove je godine povećan s 13 200 na 15 000 eura.
 
Do 25. ožujka 2023., dokada je bio otvoren ovogodišnji natječaj, zaprimljena su 103 rukopisa. Žiri u sastavu: Drago Glamuzina, Vanja Kulaš, Jagna Pogačnik, Strahimir Primorac i Mile Stojić, izabrao je 5 rukopisa koji su ušli u finale ovogodišnje nagrade.
 

Finalisti su:
(šifra /  naslov)
A. B. Šimić / PET DEBELIH PESNIKA
ANAIS NINA / GLORIJA
Kuduz 555  / Tvornica Hrvata
JAGLENAC / UŠI PUNE SUZA
ARTUR B. KLARK / Samoubistvo u Orijent ekspresu
 
Najboljem romanu koji u rukopisu pristigne na natječaj bit će dodijeljena V.B.Z.-ova književna nagrada za najbolji neobjavljeni roman godine, a autoru uručena novčana nagrada u bruto iznosu od 15 000 eura. Uz novčanu nagradu, i objavu romana u Hrvatskoj, V.B.Z. ulaže velike napore kako bi što više pobjedničkih romana bilo prevedeno na velike svjetske jezike, pa su tako, u posljednjih nekoliko godina na engleski odnosno njemački prevedeni „Brdo“ Ivice Prtenjače, „Specijalna potreba“ Lade Vukić, „Divljakuša“ Marine Šur Puhlovski te „Katarina, Velika i Mala“ Olje Knežević, a uskoro će na engleskome jeziku biti objavljen i roman „Sine, idemo kući“ Ivice Prtenjače.
 
Dosadašnji dobitnici nagrade V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman godine u razdoblju od 2002. do 2022. godine bili su Josip Mlakić za roman „Živi i mrtvi“, Marinko Koščec za roman „Wonderland“ i Jelena Marković za roman „Escajg za teletinu“, Davor Špišić za „Koljivo“, Nura Bazdulj Hubijar za „Kad je bio juli“, Hrvoje Šalković za „Pravi se da ovo nisi vidio“, Svjetlana Gjoni za „Nula nemo“, Predrag Crnković za „Beograd za pokojnike“, Dragan Pavelić za „Proljeće u Karolinentalu“, Aleksandar Novaković za roman „Vođa“, Ankica Tomić za „Naročito ljeti“, Ivica Prtenjača za roman „Brdo“, Marina Vujčić za roman „Susjed“, Lada Vukić za roman „Specijalna potreba“ i Ivica Ivanišević za roman „Knjiga žalbe“, Marina Šur Puhlovski za roman „Divljakuša“, Olja Knežević za roman „Katarina, Velika i Mala“, Žarko Jovanovski za roman „Pizzeria Europa“, Ivica Prtenjača za roman „Sine, idemo kući“ te Dragan Jurak za roman „Peléov priručnik“.
 
Svečana dodjela nagrade bit će održana u nedjelju, 10. rujna na svečanom otvorenju festivala Vrisak u Rijeci. 

#Drago Glamuzina #Jagna Pogačnik #Mile Stojnić #Strahimir Primorac #V.B.Z. #Vanja Kulaš #Vrisak

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh