Težina grada i miris akrila: Branko Cerovac u Galeriji O.K.

U subotu, 13. siječnja u 20 sati, u Galeriji O.K., otvorena je izložba Spleen Rijeke filozofa i povjesničara umjetnosti Branka Cerovca, u kustoskoj koncepciji Kreše Kovačićeka. Izložba je zamišljena kao izložba u nastajanju, odnosno primijenjen je koncept work in progress, što znači da će se njeno stvaranje odvijati uživo za radnog vremena galerije pred publikom ili u samoći praznog galerijskog prostora.

– Drago mi je da smo uspjeli napraviti jednu solidnu izložbu, u kojoj imamo pomalo historijski ali dinamičan postav, uz koji imamo izložene i papire koje planiram ispunjavat s konceptom work in progress za vrijeme trajanja izložbe. Prazni papiri su postavljeni tako da dinamiziramo igru koncepta Ništa Damira Čargonje Čarlija koja je išla na potpuni minimalizam, a sada imamo postav s otvorenom mogućnošću ispunjavanja otvorenih zidova. Također, tu je i štafelaj, kao jedan posebni vizualni i simbolički element izložbe, na kojemu će se zaista slikati, što će ustvari predstavljati jedan slikarski performans. Treba reći da ovo nije bio moj koncept – da ljudi ne bi mislili da se ja tu namećem i izvodim nešto, ne, to je bilo na poziv kustosa Kreše Kovačićeka i Damira Čargonje. Izjavio je povodom otvaranja izložbe filozof Branko Cerovac.

Spleen je izraz koji pronalazimo u prozi Charlesa Baudelairea. Naime, od 1855., pa sve do svoje smrti 1867., Baudelair šeta Parizom, njegovim gostionama i prljavim ulicama upijajući sve frustracije i svu težinu grada koja se mogla pronaći u zraku. Osim što su na izložbi predstavljene grafičke matrice, jedan otisak, par akvarela i dva kolaža, izloženo je i šest prazni papira na kojima će Branko Cerovac stvarati nove radove. Kako tijek izložbe bude odmicao, tako će se zidovi galerije ispunjavati novim akvarelima. Tko zna, možda ćemo već sljedeću subotu vidjeti i svu težinu grada Rijeke?

– Drago mi je da imamo priliku vidjeti čovjeka koji se bavi našom umjetničkom scenom 35 godina kao kustos, kritičar i povjesničar umjetnosti, te da se upustio u ovakvo nešto. Da sam sebe izloži kritici javnosti, pa da sad vidimo od kuda on ide? Teško je reći kako biti umjetnik. Umjetnik se stvara, njega se odgaja, umjetnikom možeš bit uvijek, ali postoji jedan proces koji se zove odgoj. Postoji jako puno informacija i gesti koju treba usvojit da bi se bilo umjetnik, a Cerovac se, na provokaciju Čarlija, zapravo usudio i rekao da on to može u dva dana – ha, e sad ćemo vidjet. Izjavio je na otvorenju kustos izložbe Krešo Kovačićek.

Izložba ostaje otvorena do subote 20. siječnja, kada nas očekuje zatvaranje izložbe i predstavljanje nastalih radova.

Fotografije: Zlatko Tot

#Branko Cerovac #Galerija O.K. #Krešo Kovačićek #Work in progress

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh