U Galeriji Zajc predstavljena aplikacija “Potraga za blagom”, edukativno-zabavna igra namijenjena mladima

Svi posjetitelji Galerije „Zajc“ od sada će na raspolaganju imati jedan novi sadržaj, u sceni „Zajčić“ Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, koja je dijelom upravo jedine hrvatske kazališne galerije-muzeja, predstavljena je aplikacija „Potraga za blagom“, nastala u suradnji riječkog HNK i Centra tehničke kulture Rijeka, a uz potporu Ministarstva kulture i medija RH. Svjetski dan kazališta postao je tako povod za službeno pokretanje edukativne i zabavne aplikacije u prvom redu namijenjene djeci i mladima, ali i svima onima koji će ubuduće posjećivati ovaj jedinstven galerijsko-muzejsko-izložbeni prostor.

Dok je Giuseppe Nicodemo, glumac Talijanske drame riječkog HNK, jednoj skupini riječkih srednjoškolaca pokušao na sebi svojstven način približiti povijest, sadašnjost, a možda i budućnost riječke kazališne kuće, u „Zajčiću“ su o „Potrazi za blagom“ govorili Marin Blažević, intendant HNK Ivana pl. Zajca, Katarina Mažuran Jurešić, voditeljica programa razvoja publike riječkog HNK, te Zagorka Prce Veseli, ravnateljica Centra tehničke kulture Rijeka, koji je i izradio ovu zanimljivu aplikaciju.

Katarina Mažuran Jurešić, Zagorka Prce Veseli i Marin Blažević. Snimio Kristian Sirotich

 – HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci po mnogo čemu je specifično, a na dvije posebnosti programa naše ustanove smo posebno ponosni. Prvo je to što smo uz varaždinski HNK, jedini HNK u Hrvatskoj  i jedini od ova četiri velika, koji redovito producira i izvodi programe za mlade pa čak i za najmlađu publiku, u velikom broju oni su dio našeg gledateljskog ansambla. Drugo na što smo posebno ponosni, pored redovnog programa, je Galerija Zajc u sklopu koje jest mala scena, koju smo nazvali scenom Zajčić. Riječ je o prvom muzejsko-galerijskom postavu u nekom od kazališta u Hrvatskoj, putem kojeg naša publika, gledateljice i gledatelji i kako bi to rekao Dražen Siriščević oni koji će to tek postati, zapravo mogu steći uvid u najljepše primjerke iz našeg fundusa, mogu obići prostore Kazališta koji nisu neposredno dostupni publici, mogu se upoznati s poviješću i steći neki pogled u budućnost, naglasio je Marin Blažević prepustivši riječ dvjema damama, Katarini Mažuran Jurešić, koja je uz brojne suradnike osmislila postav Galerije „Zajc“, te Zagorki Prce Veseli.

– Naša uloga je, uz pomoć HNK, bila njihove materijale digitalizirati i na zabavan način približiti publici. Zajedno smo došli do zaključka da je potraga za blagom najbolji oblik primjenjiv na Galeriju „Zajc“. Zahvaljujem se HNK Ivana pl. Zajca na suradnji, bila je ugodna, brza, dobili smo jako puno zanimljivih sadržaja bez kojih igra ne bi bila toliko zanimljiva. S mladima smo prošli kroz sadržaj Galerije, osmislili aktivnosti koje bi se dale na lijep način digitalizirati i izradili smo web aplikaciju koja je dostupna preko QR Coda koji se nalazi u Galeriji. Svi posjetitelji Galerije igru mogu zaigrati, a pritom naučiti nešto o povijesti, ali i o sadašnjosti Kazališta, naglasila je Zagorka Prce Veseli.

Galerija „Zajc“ otvorena je nešto više od dvije godine, od njezinog pokretanja do danas postav je vidjelo nešto oko 6,5 tisuća posjetitelja, naglasila je Katarina Mažuran Jurešić, uz dodatak da je kroz jedan ovakav projekt glavna ideja bila publiku zainteresirati za kazalište i bolje ih upoznati s kazalištem.

– Cilj je bio da publika bolje razumije naše Kazalište i da se u njemu bolje osjeća. Pričamo kako je nastao HNK, kako izgleda život na pozornici, ali i tko su svi oni ljudi iza pozornice, bez kojih predstave ne bi bile uspješne kao što jesu.  Galeriju svakodnevno je posjećuju organizirane grupe, prije svega školske i vrtiće djece, ima i studenata, i za njih organiziramo vodstvo, ako je potrebno imamo vodstvo i na engleskom i na talijanskom jeziku. Nudimo razne pogodnosti pri posjetu Galeriji, prilagođavamo vodstvo različitim grupama i različitim uzrastima.  Petkom poslijepodne i subotom ujutro Galerija „Zajc“ je otvorena za pojedinačne posjete i upravo za te pojedinačne posjete je aplikacija osmišljena. Uz nju se je puno lakše kretati galerijom, igrati igru i na kraju osvojiti blago, zaključila je Katarina Mažuran Jurešić.

Aplikacija „Potraga za blagom“ jednostavna je za korištenje, zabavna, interaktivna i u konačnici zaista edukativna. Pokreće se skeniranjem QR Coda, sve što je nakon toga potrebno jest slijediti upute i ispunjavati zadatke. Možda jest u prvom redu namijenjena mladima, ali uz nju će se zabaviti i oni koji misle da o riječkom HNK već sasvim dovoljno znaju.

U svakom slučaju, hvalevrijedna inicijativa, ovakvih i slični interaktivni sadržaji, trebali bi biti dostupni u mnogim riječkim kulturnim ustanovama.

Naslovnu fotografiju Katarine Mažuran Jurešić, Zagorke Prce Veseli i Marina Blaževića na sceni “Zajčić” snimio Kristian Sirotich

#Giuseppe Nicodemo #HNK Ivana pl. Zajca #Katarina Mažuran #Marin Blažević #Potraga za blagom #Zagorka Prce Veseli

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh