U „Zajc“ se vraća Marinkovićeva „Glorija“

Nakon 26 godina, u režiji Senke Bulić, u riječki HNK vraća se drama „Glorija“, autora Ranka Marinkovića. Premijerna izvedba antologijskog „mirakula u šest slika“, remek-djela hrvatske dramske literature, bit će održana u petak, 24. svibnja

Naslovnu ulogu tumači Ivna Bruck, riječanka i članica ansambla Talijanske drame, koja paralelno nastupa i u predstavama Hrvatske drame. Redateljica Senka Bulić ističe Ivninu neobičnu senzibilnost i snagu, kao i njenu rafiniranu emocionalnost, te otvorenost za rizike i izvedbene pomake. Senka Bulić poznata je upravo po svojem suvremenom i hrabrom pristupu režiji u kojoj se najčešće fokusira na snažne ženske likove razarajućih energija te dramatične, destruktivne sudbine i odnose s muškarcima, ne libeći se upuštati u društvena propitivanja i kontroverzne teme. Kao što i sama ističe, „Glorija“ se nadovezuje na njeno bavljenje važnim ženskim likovima i njihovim dramatičnim sudbinama, odnosom prema dogmatizmu, društvenim normama, ali i ljubavi kao čudom.

„Glorija“

„Prateći Glorijine izbore zanima me današnji odnos prema životu i smrti. Na što pristajemo kad se odlučimo za život, a što vodi do odluke o kraju? Zanima me feministička perspektiva ovog teksta i potreba da se postane subjekt u dogmatičnom svijetu, uređenom prema muškim principima. Glorijina tragika proizlazi iz nepodnošljivih sukoba kojima se dokida smisao vlastitog života“, naglašava Senka Bulić.

U ostalim ulogama pojavljuju se Karlo Mrkša kao don Jere, Jasmin Mekić kao don Zane, te Toni Plešić, Dušan Gojić, Denis Brižić, Olivera Baljak, Vinko Kraljević i Ana Marija Brđanović. Predstava uključuje i profesionalnog klauna Marka Ilića te cirkuskog artista Emilia Alcantaru. Sudjeluju i članice i članovi riječkog baletnog ansambla: Marta Voinea Čavrak, Marta Kanazir Bagadur, Ksenija Krutova, Jody Bet, Yurika Kimura, Gabrielle Colson te polaznice i polaznici Dramskog studija Pontes: Lucia Sabljar, Aria Sofija Čule, Nuša Zelič, Mia Grgurić, Katarina Miculinić i Luka Ercegović. Dramaturginja predstave je Vesna Đikanović, scenograf Tomislav Ćurković, a kostimografkinja Ana Mikulić. Glazbu potpisuju Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević, dok su koreografiju i scenski pokret osmislili Leo Mujić. Oblikovatelj svjetla je Predrag Potočnjak.

Istaknuta fotografija: HNK Ivan pl. Zajc

#drama #HNK Ivan pl. Zajc #Ivna Bruck #Ranko Marinković #Senka Bulić

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh