Utkan put Ive Katalinić i Nevene Živić u Galeriji Laurus

„Utkan put“ izložba je dviju autorica, Ive Katalinić i Nevene Živić, koja će svoje otvorenje imati 13. siječnja u Galeriji Laurus u Lovranu, s početkom u 19:00 sati.

Izložba „Utkan put“ autorica Nevene Živić i Ive Katalinić predstavlja dva različita izričaja povezana zajedničkom tehnikom vezenja. Nevena izlaže noviju seriju radova na čijim se površinama može pronaći mnoštvo oblika i gestualnih zapisa, krećući se od smirujućih odnosa boja do dramatične eksplozivnosti putem koje je svaki rad metamorfoza viđenja i unutarnjeg doživljaja stvarnosti. Razigranošću svakog njenog slikarskog pokreta, na platno se prenose trenutne misli i osjećaji, a ručnim vezom događaju se intuitivne korekcije na platnu. Iva izlaže segmente različitih serija, odnosno presjek radova nastalih tokom proteklih 7 godina, poput tapiserija, ručnog veza, radova izrađenih slobodno-poteznim bodom na šivaćem stroju, vezenih tekstilnih skulptura, i vezenih uporabnih predmeta. Njenom radu nerijetko prethodi ilustracija ili priča, a veliki interes gaji prema istraživanju tekstilne tehnologije materijala. Nevena i Iva obje iza sebe imaju formalno obrazovanje kao slikarice, a dodatak veza slikarstvu ili u Ivinom slučaju, gotovo u potpunosti preusmjerenje u područje tekstilnog stvaralaštva, njihov su odabrani i „utkan put“ samostalnog umjetničkog djelovanja.

Nevena Živić, rođena 02.02.1990 u Somboru, Republika Srbija. Odrasla u Batini, malom mjestu kraj Dunava. 2009.godine završila Školu za tekstil,dizajn i primijenjene umjetnosti u Osijeku, slikarski dizajner. Magistrirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo (pod mentorstvom prof. Antona Vrlića i Berislava Valušeka, “Igra obojanih polja-simbolika boje), 2016.godine. Iste godine polaže dopunsko psihološko-pedagoške predmete na Filozofskom fakultetu u Rijeci.  2019. godine završila Stručno osposobljavanje u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka (kreator lutaka, slikar, tehnolog). Do danas realizirala nekoliko samostalnih izložbi te sudjelovala na skupnim izložbama i projektima. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka od 2020 i Kreativne industrije Europe. Radi kao vanjski suradnik restaurator na raznim projektima. Živi i radi u Rijeci ali često boravi i u Baranji. Začetnica projekta Waking up/Buđenje. Sudjelovala na umjetničkom simpoziju u Mađarskoj (South Bridge Art Symposium), raznim međunarodnim likovnim kolonijama I manifestacijama.

Iva Katalinić rođena je 1992. u Rijeci. Nakon završene srednje škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci 2011. godine, upisuje Akademiju primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci gdje 2016. godine stječe zvanje Magistre primijenjenih umjetnosti. Pripravnički staž završava 2020. godine u radionama Gradskog kazališta lutaka Rijeka kao stručni suradnik – kreator lutaka/slikar/tehnolog. Primarno djeluje u područjima tekstilnog stvaralaštva i kazališne scenografije, te povremeno na filmu u sektoru scenografije. Članica je strukovnih udruga HDLU Zagreb i ULUPUH. Izlagala je na brojnim skupnim i nekoliko samostalnih izložbi.

Izložba je dio programa Art- Laurus 2024 Umjetničke organizacije P.A.L.

Istaknuta slika: Iva Katalinić – Priroda i društvo

#Galerija Laurus #Iva Katalinić #Izložba #Nevena Žilić #Utkan put

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh