„Vitiligo – aposemija duše” Edne Strenje Jurcan u Galeriji Principij

U subotu, 23. rujna u 12 sati u Galeriji Principij otvara se izložba Edne Strenje Jurcan, „Vitiligo – aposemija duše”. Aposemija je sposobnost određenih vrsta životinja da „oboje” svoje tijelo pred stresnom ili opasnom situacijom. Kod osoba s vitiligom, „fleke”, osim na koži, ostaju i na duši.

„Vitiligo je stečena, ograničena, depigmentacija kože koja je sklona širenju i najčešće se manifestira s ostalim autoimunim bolestima. Pojavljuje se najčešće između 10. i 30. godine života. Ja sam prvu mrlju primjetila sa 18. Obzirom da se malo priča o toj bolesti i osobe često prekrivaju svoje mrlje korektorima i odjećom, odlučila sam raditi portrete ljudi koji imaju vitiligo, kako bi se stvorila svijest i educiralo o tome što je zaista vitiligo i zašto ga se ne treba sramiti. Iako nije opasan za zdravlje, vitiligo može uzrokovati različite psihološke smetnje. Osobe s jakim mrljama na koži često se bore s manjkom samopoštovanja, lošim samopouzdanjem i anksioznošću. Do prve pojave bijelih mrlja na koži pretežito dođe nakon stresnog događaja (npr. straha, smrti u obitelji, neuspjeha u školi, rastave…), nakon preboljele druge bolesti ili druge traume. Obolijevaju podjednako osobe oba spola. Cilj ovog rada je edukacijom potaknuti ljude na razmišljanje o različitostima, o poticanju tolerancije, zajedništva i poštivanja drugih. Želja je da se osnaže osobe s vitiligom, da se kroz edukaciju i promoviranje različitosti kao ljepote, osobe s vitiligom osjete bolje u svojoj koži.
U razgovoru s ljudima koji su odlučili sudjelovati, saznala sam kako je nekima bio veliki iskorak stati pred objektiv i odlučiti da se neće sramiti ako njihove fotografije budu izložene javnosti, te da su, zbog toga, veoma ponosni na sebe”, obrazložila je Edna Strenja Jurcan.

Izložba je otvorena do 30. rujna i može se razgledati radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom galerija je zatvorena.

#Edna Strenja Jurcan #Fotoklub Rijeka #Galerija Principij

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh