189 godina od objavljivanja „Horvatske domovine”

14. ožujka 1835. objavljena Horvatska domovina, pjesnika Antuna Mihanovića napisana u Rijeci. Pjesma poznatija kao hrvatska himna „Lijepa naša domovino”, spjevana je u zgradi stare Guvernerove palače u kojoj je Mihanović imao i stan i ured

Tekst pjesme Horvatska domovina autora Antuna Mihanovića izašao je 14. ožujka 1835. u Gajevoj DaniciDanica je u to doba bila još relativno mlado glasilo, izašlo je tek 10 brojeva. Antun Mihanović bio je hrvatski plemić zagorskih korijena. Rođen je u Zagrebu u kući na Harmici (današnjem Trgu bana Jelačića). U doba kad je objavljena pjesma Horvatska domovina Mihanović je živio u Rijeci, pa se može pretpostaviti da ju je tamo napisao.

Pjesma Horvatska domovina prihvaćena je za hrvatsku himnu 1891. godine. Uglazbio ju je Vinkovčanin Josip Runjanin. Za himnu su uzete prva i druga, te pretposljednja i posljednja kitica. Mihanović je posljednje godine života proveo u zagorskom dvorcu Novi dvori pokraj Klanjca, nekadašnjem vlasništvu grofova Erdödy. U tom je dvorcu i umro 1861. godine.

Kako Goran Moravček na www.fluminensia.org navodi, „dok je boravio u tada mađarskoj Rijeci, potpisivao se kao Mihanovich Antal Fiumei Követ. Radio je i živio u zgradi Guberijalne palače ili stare Guvernerove palače. Ta je zgrada postojala od 1780. do 1895. godine. Nakon rušenja, na mjestu parka sagrađena je Palača / Palazzo Adria, a ondje gdje je bila stara Guvernerova palača uređen je današnji Jadranski trg, tada Piazza Elizabeta. O tome koliko je u našem gradu Antun Mihanović ostavio traga, svjedoči njegov izbor, uz Andriju Ljudevita Adamića, za riječkog zastupnika od 1825. – 1827. godine u Zajedničkom ugarsko-hrvatskom saboru u Požunu (Poszony), današnjoj Bratislavi u Slovačkoj.“ 

Ovom prigodom vrijedi podsjetiti da je Horvatska domovina za hrvatsku himnu prihvaćena 1891. godine, a uglazbio ju je Josip Runjanin.

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh