25. siječnja 1966. rođen Igor Večerina

Igor Večerina, rođen u Dragi pokraj Rijeke koja teče 25. siječnja 1966. Pohađao je srednju Građevinsku školu u Rijeci i apsolvirao je hrvatski jezik i književnost na Pedagoškom fakultetu u Rijeci 1992.

Tko je bio Igor Večerina? „Volim grad koji teče.”, njegova je rečenica.

U 1980-ima dio je riječke underground scene te surađuje s punk bendovima Prvoga vala poput Termita, Parafa ili Mrtvog kanala svirajući udaraljke i pišući tekstove, a nastupajući na koncertima u Rijeci, Puli, Zagrebu, Labinu…

Početkom 1990.-ih bio je voditelj na Svid radiju, Radiju PortoRe, a na Radio Rijeci je uređivao emisije o techno-rave kulturi. Bio je suradnik Nedjeljne Dalmacije, pisao je osvrte za književne časopise, novine i radio. Intervjuirao je poznatog pjevača Iggyja Popa; pisca kritičara kao i slikara Williama Burroughsa u Amsterdamu.

Kao tekstopisac surađivao je s nekoliko pop – rock grupa i autora: Fiume, Let 3, Urban & 4, Arsenom Dedićem, Radom Šerbedžijom, Branimirom Štulićem, Sulud 3. U njegovoj organizaciji u Rijeci je održao nastup slavni violinist R. Bleininger, kao i slovenska grupa Laibach.

Okušao se i u slikarstvu. Slike su mu uvijek bile popraćene stihovima, a nagrađen je na natjecanju za vizualne interpretacije u Višnjanu.

Vodio je programe u alternativnom klubu Quorum, a pokrenuo je i svoj klub XTC jedinstven po isključivo techno – rave glazbi. S glazbenikom Sinišom Vukotićem i slikarom Klasom Grdićem 1990. godine pokreće umjetničku organizaciju Poet teatar i zajednički započinju održavati tzv. poetske mise (Poet Mass) u vidu raznih glazbeno – scenskih – poetskih performansa i nastupa. Najpoznatiji performans bio je Urania (Uran i ja). Tijekom 1990.-ih nastupali su u Kazalištu mladih u Zagrebu, Klub B52 u Ljubljani, te u Operi, Palachu, Malom i Velikom Quorumu u Rijeci,Labinu, Pazinu, na Ljetnoj pozornici u Opatiji itd.

Godine 1990. izlazi njegova prva zbirka pjesama pod nazivom Rubnik, tzv. samoizdata zbirka koja opisuje njegov život na rubu koji ga obilježava do kraja života. Već na prvoj promociji daje do znanja da slušatelja treba „napasti” svim osjetilima pa zbirku promovira uz muziku, pomno smišljenu scenografiju (koju je tih godina radio Goran Gus Nemarnik) i naravno pročitanu poeziju. Prvi u Hrvatskoj snima audio knjigu jer je shvatio da poeziju treba promicati na razne načine, kroz razne multimedijalne izričaje čime opravdava svoju inovativnost.

Druga zbirka pjesama Gruv, Poet teatar, Rijeka izlazi 1990. i u njoj se nalaze i radovi pisani na konstruiranom, tzv. sebejskom jeziku. Sebejski jezik se provlači do kraja njegovog stvaralaštva.

S Poet teatrom 1993. godine izvodi najpoznatiji Performans Urania u kojem uz Sinišu Vukotića (muzika) i Klasa Grdića (scenografija) surađuje s grupom Let 3. Zbirka I psi i ptice (Naklada MD) izlazi 1996. godine.

 ako se pjesnika izgubi u mašti: namazati je na riječ i s duplim gorkim progutati– ako se pjesnika izgubi u rupi: najbolje je rupu još dublje iskopati i čekati da je oplodi, a onda obvezno formu rupe izmijeniti– ako pjesnika izgubite na cesti: niste ga izgubili– ako pjesnika izgubite u ljubavi: učiniti isto što i u rupi – ako pjesnika izgubite namjerno: niste uspjeli– ako pjesnika upravo gubite: to on Vas traži– ako su pjesnika izgubili vaši roditelji: to su bez sumnje učinili za vas– ako izgubite izgubljenog pjesnika: to niste učinili Vi– ako izgubite pijanog pjesnika: napijte ga da povrati – ako izgubite ljubavnog pjesnika: sakrio se– ako izgubite pjesnika negdje u prozi: potražite dublje– ako izgubite pjesnika na nebu: Vi ne vidite– ako izgubite pjesnika u pjesmi: zaboravite ga – ako izgubite pjesnika u sebi: imate još jednog– ako izgubite pjesnika: možete misliti da Vam ostaje pjesma– ako stvarno izgubite pjesnika: mo’š si mislit

Igor Večerina: »I psi i ptice«,1996.

Zbirka Dvojina: Svećenik Žudnje, (Adamić) izlazi iz tiska 2000. godine. Borivoj Radaković piše predgovor i ističe kako Igor Večerina ima osebujan poetski izraz rođen iz „grube prakse” živog obraćanja neposrednom recipijentu, što podrazumijeva izravan udar na slušaćeve / čitateljeve emocije i izvodi odličnu derivaciju: „ Pogledaj me / dodirni se” i tako se opet vraćamo na pjesnikovu suštinu napadanja na sva čula kako bi se pjesma zaista osjetila i prožela.

Od 12. do 23. studenoga 2001. sudjelovao je na novinarskoj radionici u Sofiji (Magazine Programmes Workshop, Media Development center).

U suradnji s O.Š.Sulud III 2000. i 2003. godine sudjeluje na festivalu Bale – Vale (festival su pokrenuli Branko Cerovac i Igor Zlobec). Večerina i Radaković nastupaju 2000. u Gavelli. S piscem Irvinom Wellshom odlaze i na FAK – festival Festival Alternativne Kulture u Mariboru.

Godine 2001. Večerina u studiju snima u suradnji s MC Buffalom, Pol’ Tone Rappa i tako se uspješno okušava u još jednom glazbenom žanru repajući svoju modernu čakavšćinu. Prvi i jedini Večerinin roman Dva ( Manufaktura ) u kojem piše o narkomaniji, bludu i krim miljeu izlazi 2004. godine. Iste godine sudjeluje na velikoj izložbi Much too Much na UP u Zagrebu, u suradnji sa Zlobecsport Gallery. U izdanju MMC-a objavljen je katalog Poet tatra; te postavljena izložba u OKC – Palach. U suradnji s E.Šabanovićem i I. Medoševićem snimljen je performans vezan uz tematiku romana, kao i CD koji je bio priložen uz knjigu.

Sudjelovao je 2006. u programu „ Nova riječka scena „ u Dubrovniku. Slektor i kustos za program performansa bio je Branko Cerovac. Između 2000. i 2008. godine bio je angažiran na promociji i publikaciji u MMSU i OKC – u Palach.

U sklopu književnog projekta boravio je na Golom otoku, a bio je aktivan i u zbivanjima Liburnija film festivala u Opatiji. Godine 2013.formira se Ri Lit ( skupina riječkih književnika ) s ciljem intenziviranja književnog stvaralaštva kojoj se Večerina pridružuje 2014. godine čitajući svoju poeziju. Sudjeluje u multimedijskom konceptualnom projektu Marije Štrajh ‘Metafizika krvi 21. siječnja 2014.

U RI HUBU –u se 27. listopada 2016.održao festival Na rubu ( subversive art performance ) u kojemu Igor Večerina čita svoju poeziju, a zatim u teatru NovaRi (Predraga Kraljevića) nastavlja s nastupima u Grožnjanu, Malom Lošinju itd. S Ppredragom Kraljevićem – Kraljem 2017. nastupa i čita poeziju u performansu Kraljeve Neonijanse autorice Marije Štrajh.

Iste, 2017. godine godine Večerina nastupa u Dnevnom Boravku predstavljajući zbirku Srh, koja je bila u pripremi za tisak te u sklopu festivala Vrisak, predstavlja se kao član raznih riječkih bendova, između ostalog i benda Tung Fang Binguan. Zbirka Srh ( Poet teatar ), zadnja njegova zbirka pjesama i kratkih priča izlazi 2018. godine. Ilustracije u zbirci potpisuju Klas Grdić i Tomislav Ćurković.

Igor Večerina definira se kao urbani pjesnik, pjesnik s asfalta koji je svjedočio svoju umjetnost od krčme do kazališta, uz poznate i nepoznate izvođače s najvećom željom : „da čita nečitačima“ i da poeziju približi raznovrsnoj publici. Poezija Igora je teška, ponekad čak i brutalna, a opet vrlo humana, vrlo iskrena i bez cenzure, često puna vulgarizama, a opet nikad vulgarna.

#glazba #Igor Večerina #Na današnji dan #poezija #underground

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh