25. siječanj: rođena Virginia Woolf (1882. – 1941.)

Virginia Woolf (1882. – 1941.) bila je engleska književnica i jedna od ključnih figura modernističkog pokreta u književnosti 20. stoljeća. Njena djela obuhvaćaju romane, esejistiku, i eseje o književnosti. Woolf je poznata po inovativnom pristupu pripovijedanju, unutarnjem monologu i eksperimentiranju s vremenom.

Neki od njenih najpoznatijih romana uključuju “Mrs Dalloway”, “To the Lighthouse” i “Orlando”. Njezin rad često istražuje kompleksnost ljudskog uma, društvene norme i uloge žena u društvu. Woolf je također bila članica Bloomsbury grupe, intelektualnog kruga koji je okupljao umjetnike, pisce i intelektualce.

Virginia Woolf bila je pionirka feminističke književnosti i svojim je radom doprinijela rasvjetljavanju pitanja rodnih uloga i ženske emancipacije. Njezin esej “A Room of One’s Own” istražuje uvjete potrebne za stvaranje umjetničkih djela te naglašava važnost neovisnosti i financijske sigurnosti za žene u književnosti.

Osim toga, Virginia Woolf je eksperimentirala s formom književnosti, koristeći tehniku slobodnog toka svijesti kako bi istražila unutarnje živote likova. Unatoč borbi s mentalnim zdravljem tijekom života, Virginia Woolf ostavila je trajan pečat na književnosti i ostala inspiracija za mnoge pisce koji su došli nakon nje.

#feminizam #književnost #Na današnji dan #Vrginia Woolf

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh