46 godina od prvog službenog nastupa Parafa

22. ožujka 1978.  održan prvi koncert Parafa u klubu Talijanske zajednice Circolo. Uz Parafe su nastupili bandovi Taurus, Azimut i Gea

Paraf, kojeg su u originalnom tročlanom sastavu činili Valter Kocijančić, Zdravko Čabrijan i Dušan Ladavac, svoj je prvi službeni nastup odsvirao 22. ožujka 1978. u prostoru dvorane Talijanske zajednice Circolo, a ovaj je događaj iznimno važan za povijesni razvoj riječkog i jugoslavenskog rocka budući da je Paraf, kao jedan od prvih punk bendova u cijeloj socijalističkoj Europi, potaknuo „svu silu riječke djece“ na osnivanje svojih punk sastava.

Nakon brojnih izazova oko dizajna omota albuma i kompromisa između benda i izdavača, njihov prvenac „A dan je tako lijepo počeo”napokon je ugledao svjetlo dana. No, nakon objavljivanja albuma, pjevač i gitarist Valter Kocijančić napustio je bend, izjavivši da je sve što je imao za reći već izrekao na tom albumu.

Godine 1980. Parafi su se našli na kompilaciji „Novi punk val” s pjesmom „Narodna pjesma te” su kao predgrupa engleskom bendu The Ruts nastupili na njihovoj jugoslavenskoj turneji.

U 1981. godini došlo je do promjene članova u Parafima. Pjevač Valter Kocijančić zamijenila je Pavica Mijatović, poznata pod nadimkom Vim Cola, dok je na gitari stigao Klaudio Žic. Nakon kratkog vremena, Klaudio Žic je napustio bend, a Parafima su se pridružili gitarist Mladen Vičić i klavijaturist Raoul Varlen, što je rezultiralo promjenom stila prema novovalnom glazbenom izričaju. Njihov singl „Fini dečko/Tužne uši” najavio je album „Izleti”.

U Osijeku su 80-ih godina održali koncert u tadašnjem STUC-u.

Nakon raspada Termita 1984. godine, gitarist Robert Tičić-Tica prelazi u Parafe, ali tijekom snimanja novog albuma tragično umire od moždanog udara. Brzo ga zamjenjuje Mladen Ilić (Konjak), a u prosincu izlazi njihov posljednji album „Zastave”.

#Circollo #koncert #nastup #Parafi #Punk

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh