6. veljače: preminuo Gustav Klimt koji je 1884. svoj trag ostavio i u Rijeci

Gustav Klimt bio je jedan od najistaknutijih slikara austrijske secesije i simbolizma, čije su slike postale ikone modernog umjetničkog pokreta. Rođen je 14. srpnja 1862. u Beču, u obitelji umjetnika. Klimt je studirao na Bečkoj umjetničkoj akademiji, gdje je stekao temeljno znanje klasične umjetnosti, ali se ubrzo okrenuo novim smjerovima i eksperimentirao s različitim stilovima.

Klimt je također bio aktivan kao osnivač i član umjetničke grupe “Secesija” u Beču, koja je promovirala moderne umjetničke ideje i stvorila okvir za izlaganje djela članova grupe. Njegova djela često su bila kontroverzna zbog eksplicitnih prikaza golotinje i erotičnih motiva, ali su istovremeno privlačila veliku pažnju publike i kritike.

Svoj trag, Gustav Klimt ostavlja i u Rijeci te je autorom triju tempera na platnu “Orfej i Euridika (Alegorija poezije)”, “Sv. Cecilija (Alegorija instrumentalne glazbe)” i “Marko Antonije i Kleopatra (Alegorija ozbiljne opere ili Alegorija opere seria)”, nastalih po narudžbi za svod riječkog kazališta. Slike su u Rijeku stigle zahvaljujući narudžbi glasovitoga bečkog arhitektonskog ateljea Ferdinanda Fellnera i Hermanna Helmera, specijaliziranog za gradnju kazališta i koncertnih dvorana. Autor još triju stropnih kazališnih slika bio je Franz Matsch, a autor slike iznad proscenija bio je Ernst Klimt, kao i dviju slika koje prikazuju anđele, iznad bočnih loža (izvor: HNK I. pl. Zajc).

U sklopu priprema za izložbu u Muzeju grada Rijeke, slike su 2018. skinute s pozicija u kazalištu, a na ta su mjesta postavljene njihove fotografije, visoke rezolucije. Na slikama su obavljeni temeljiti konzervatorsko-restauratorski radovi. Kao što se navodi na stranicama Muzeja grada Rijeke, “To im nije prvi put, ista vrsta zahvata na njima je bila učinjena 1978. u sklopu tadašnje obnove kazališne zgrade. Slikama je u to doba vratio željeni izgled Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture u Splitu. Zub vremena je potom još jednom učinio svoje, jednako tako osjetljiv položaj na najvišim unutrašnjim dijelovima zgrade.”

Gustav Klimt preminuo je 6. veljače 1918. godine.

Naslovnica: Gustav Klimt i Friederike Maria Beer-Monti, 1916., izvor: Wikimedia Commons

#Gustav Klimt #Hrvatsko narodno katalište Ivana plemenitog Zajca #Muzej grada Rijeke #Na današnji dan

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh