Braća Dalton pokušali su opljačkati svoj prvi vlak

Obitelj Dalton bila je obitelj čuvara zakona i odmetnika. Adeline Younger i Lewis Dalton, roditelji petnaestero djece, preko Adelinine sestre bili su povezani sa zloglasnom bandom James-Younger.
Frank Dalton, jedan od sinova, bio je zamjenik američkog maršala u Fort Smithu, Arkansas, sve do svoje tragične smrti 27. studenog 1887. kada Grat i Bob Dalton preuzeli su uloge zamjenika američkog maršala u Kansasu i Fort Smithu. Mlađi brat Emmett često ih je pratio kao čuvar ili lovac.
Suočeni s navodno lažnim optužbama, Grat i Bob pobjegli su u Kaliforniju 1890., a nedugo zatim pridružio im se i Emmett. U veljači 1891. braća su optužena za neuspješnu pljačku vlaka Južno-pacifičke željeznice u Alili u Kaliforniji, 6. veljače. Tijekom pljačke sve je pošlo po zlu za braću Dalton – od potrebe pucanja u zrak s ciljem zastrašivanja putnika, nemogućnosti da lociraju vagon s gotovinom, a zatim, kad su vagon najzad i pronašli, odbijanja čuvara vagona da im otvori sigurnosna vrata vagona zbog čega braća, najzad, odustaju od akcije. Grat je proglašen krivim, a Bill oslobođen. Nakon Gratovov bijega iz zatvora u rujnu 1891., braća se ponovno susreću u Oklahomi i uspješnije nastavljaju svoje razbojničke aktivnosti.
Bob i Emmett, kojima su se pridružili suradnici, uključujući George Newcomba, Charley Bryanta, Billa Powersa, Charley Piercea, Dick Broadwella, William McElhaniea i Billa Doolina, nastavili su s pljačkama vlakova uspješno lišivši gotovine čak četiri vlaka u Oklahomi.
Banda je potom pokušala i smionu simultanu pljačku dvije banke u Coffeyvilleu, Kansas, za bijela dana. Nesretni pothvat rezultirao je smrću Boba, Grata i još dvojice, dok se Emmett suočio s teškim ranama i doživotnom zatvorskom kaznom. Ipak, nakon 14 godina izlazi iz zatvora i nastavlja karijeru u kao glumac, a bavi se i nekretninama te pisanjem.
Nakon incidenta u Coffeyvilleu, Bill Dalton navodno se pridružio bandi Doolin, uključivši se u oružanu bitku u Ingallsu, Oklahoma Territory, a možda je sudjelovao u pljački još jedne banke u Texasu. Ubijen je 1894.

Istaknuta fotografija: Grat Dalton

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh