67. Krčke Ljetne priredbe: Núria Rial – sopran i ansambl Les Cornets Noirs

U sklopu glazbenog programa 67. Ljetnih priredbi, u nedjelju, 06. kolovoza 2023. godine, u Krčkoj katedrali, s početkom u 21.30 sati, slijedi prava glazbena poslastica, koncert proslavljene španjolske sopranistice Núria Rial u pratnji ansambla Les Cornets Noirs kojeg čine: Gebhard David (cornetto), Frithjof Smith (cornetto), Patrick Sepec (violončelo), Magnus Andersson (teorba) i Johannes Strobl (orgulje).
U intirijeru jedne od najvelebnijih otočnih crkava, oni će izvesti sakralni program s djelima: Alessandra Grandija, Ignatija Donatija, Giuseppea Scaranija, Domenica Gabriellija, Francesca Uspera, Giovannija P. Palestrine, Giovannija Kapsbergera, Darija Castella, Francesce Caccini, Girolama Frescobaldija, Benedetta Rea i Maurizija Cazzatija, koja su obilježila glazbenu scenu 16. i 17. stoljeća.
O izvedbi Núrije Rial napisano je: Malo je takvih umjetnica, tako skromnih manira, a tako carskih sposobnosti, talenta i vještina kakva je Núria Rial… Njezin legato i način na koji veže jedan ton za drugim nekim tajnim, zlatnim nitima, u bestežinskoj impostaciji glasa, dobiva sasvim drugu dimenziju – onu čulnu i onu duhovnu.
Hvaljena zbog vokalne čistoće i sjaja, prirodnog i emotivnog izričaja, kao i elegancije fraziranja, Núria Rial posljednjih je godina jedan od najcjenjenijih glasova na baroknoj i klasičnoj sceni. Njezina aktivnost uglavnom je usmjerena na koncerte i snimanja, a dosad je snimila više od trideset albuma. Od 2009. godine ima ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom Sony Classical. Njezini široki umjetnički interesi uključuju i glazbu romantizma, glazbu 20. i 21. stoljeća, fuziju različitih stilova poput jazza i flamenca, dijalog s drugim disciplinama te Lied i operu. Surađivala je s dirigentima kao što su René Jacobs i Iván Fischer te kazališnim redateljima poput Petera Sellarsa na pozornicama među kojima su La Monnaie, berlinska Državna opera, Théâtre des Champs Elysées, ženevski Grand Théâtre, Teatro Carlo Felice u Genovi i madridski Teatro Real. Usavršavala se u Baselu kod Kurta Widmara, a redovito nastupa na najprestižnijim europskim koncertnim pozornicama i festivalima, među kojima su Salzburški festival, Festival u Luzernu i Bachov festival u Leipzigu, surađujući s dirigentima poput Antoninija, Bonizzonija, Capuana, Cummingsa, Currentzisa, Equilbeya, Fischera, Goodwina, Hengelbrocka, Jacobsa, Leonhardta, Marrinera, Minkowskog i Pinnocka. U njezinoj opsežnoj diskografiji nalaze se i albumi u izdanju diskografske kuće Harmonia Mundi France te koncertne snimke za Canal Mezzo i Arte TV. Za izdanje Händelovih Njemačkih arija koje je snimila s Michaelom Omanom i ansamblom Austrian Baroque Company, 2010. godine, osvojila je nagradu Orphée d’Or. Višestruka je dobitnica nagrade Echo Klassik (sada Opus Klassik) u različitim kategorijama, primjerice za najboljeg mladog umjetnika, 2009., i najbolji operni album, 2012. godine. Godine 2020. osvojila je nagradu Opus Klassik za Najboljeg solista u opernoj kategoriji za album Muera Cupido koji je snimila s Fahmijem Alqhaijem i ansamblom Accademia del Piacere.
Posljednjih godina instrumentalni ansambl Les Cornets Noirs, specijaliziran za talijansku i njemačku ranobaroknu glazbu, stekao je međunarodni ugled. Osnovali su ga, 1997. godine, Frithjof Smith i Gebhard David, a njegov primarni interes leži u solističkoj i ansamblističkoj literaturi za cornetto koji se najčešće svirao od sredine 16. do kasnog 17. stoljeća, i to sjeverno i južno od Alpa. Ansambl Les Cornets Noirs nagrađen je na Festivalu Van Vlaanderen Brugge, 2000. godine. Otad bilježi nastupe na raznim festivalima u Švicarskoj, Austriji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Luksemburgu, Francuskoj, Italiji, Portugalu, Češkoj, Poljskoj i Litvi, i to s vlastitim programima, u suradnji s renomiranim solistima (Núria Rial, Miriam Feuersinger, Wolf Matthias Friedrich) ili vokalnim skupinama koje izvode djela velikih ranobaroknih skladatelja poput Giovannija Gabrielija, Heinricha Schütza, Claudija Monteverdija, Georga Muffata, Heinricha Ignaza Franza Bibera i njihovih suvremenika. Les Cornets Noirs dosad je izdao albume: O dilectissime Jesu, Echo & Risposta, Treasures from Uppsala, Polychoral Splendour, Paradisi gloria i Missa in labore requies Georga Muffata.
Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh