Na današnji dan rođen kipar Vatroslav Donegani

Vatroslav_Donegani,fotografija na grobnici na đakovačkom groblju

Na današnji dan 1836. u Rijeci je rođen Ignazio (Vatroslav, Ignjat) Donegani, kipar (umro u Đakovu 5. Kolovoza 1899). Pedesetih godina 19. stoljeća, riječki gradski magistrat osigurao mu je stipendiju za školovanje na Akademiji u Veneciji, koja se tada, kao i Doneganijev rodni grad, nalazila pod upravom Habsburške Monarhije. Dok se školovao razvijao je stil koji je kombinirao klasicizam, romantizam i realizam. Njegova prva velika narudžba 1861. bila je model za Spomenik banu Jelačiću, koji je na kraju odbijen u korist bečkog kipara Antona Dominika Fernkorna. Unatoč tome, model je otkupio biskup Strossmayer, koji je odigrao ključnu ulogu u Doneganijevom životu. Biskup je naručio Doneganijevu bistu i poslao ga na školovanje u Rim, nakon čega mu je povjerio nadgledanje gradnje i izradu skulptura za đakovačku katedralu.

Đakovačku katedralu, najvažniju historicističku sakralnu građevinu na području Hrvatske, inicirao je biskup Josip Juraj Strossmayer. On je sudjelovao u svim segmentima njezine gradnje, uključujući odabir arhitekata, kipara i stila. Gradnja katedrale trajala je od 1866. do 1882. godine, a arhitekti su bili Karl Rösner i Friedrich Schmidt. Romanička građevina s gotičkom ornamentacijom inspirirana je bamberškom katedralom i njemačkim katedralama koje je Strossmayer vidio na svojim putovanjima. Skulpturalni dio unutarnjeg uređenja izrađivan je od 1875. do 1882. godine, a Donegani je imao ključnu ulogu u kiparskom opusu katedrale. Njegova sporost izazvala je sukobe sa Strossmayerom, no unatoč konkurenciji Ivana Rendića, Donegani je ostao glavni kipar katedrale.

glavni oltar katedrale u Đakovu, fotografija: Teodor Horvat

Friedrich Schmidt dizajnirao je glavni oltar, koji uključuje pozlaćeni četverostrani ciborij s kipovima četiri evanđelista i medaljonima crkvenih otaca. Manji ciborij sadrži kip sv. Petra, a na vrhu su anđeli. Djela su bez polikromije, naglašavajući bijelu boju u kontrastu s ornamentiranim zidovima.

Osim opusa vezanog uz đakovačku katedralu, Donegani je izradio grobne spomenike za Strossmayerova brata Matu u Osijeku i đakovačkog načelnika Josipa Siebera. Također, izradio je model za spomenik knezu Mihajlu u Beogradu, skulpturu Svetog Trojstva za crkvu u Sotinu te oltar za crkvu u Mikanovcima. Sredinom osamdesetih radio je na restauraciji crkve sv. Jurja u Đakovu.

Između ostalih radova u Rijeci, Ignazio Donegani izvodi skulpturalnu dekorativnu plastiku pročelja nove zgrade Palazzo Modello sagrađene 1882.

Zgrada je izgrađena prema projektu bečkog atelijera Fellner i Helmer kao palača Riječke štedionice (Cassa di Risparmio di Fiume) i za Casinò Patriottico. Arhitektura palače kombinira elemente visoke renesanse i kasnog baroka.

Svečana dvorana, u kojoj danas djeluje auditorij Talijanske unije i Zajednice Talijana Rijeka, bivši Talijanski klub kulture (Circolo italiano di cultura), poznata je po svojoj raskošnoj štukaturi. Fellner i Helmer prenijeli su arhitektonske elemente bečkog Ringa u Rijeku, pa je palača usporediva s arhitekturom bečke metropole. U prizemlju zgrade danas se nalazi Stručni odjel i periodika Gradske knjižnice Rijeka.

Istoimena palača postoji i u Trstu, a Riječani su, u natjecanju s Trstom, željeli imati svoju model palaču.

Na palači se nalazi ploča koju je postavio unuk Adamića, u znak sjećanja na Teatar Adamich koji je na tom mjestu djelovao do 1882., a srušen je 1883. godine.

Uz Ivana Rendića, Vatroslav Donegani svakako je najznačajniji hrvatski kipar od šezdesetih do početka devedesetih godina 19. stoljeća.

Istaknuta fotgrafija: palača Modello

#Đakovačka katedrala #kipar #Palača Modello #Rijeka #Vatroslav Donegani

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh