TranziT: rezultati istraživačkog laba Zvona u Exportdrvu

U sklopu 4. izdanja festivala TranziT, u četvrtak 9. studenog u Exportdrvu, a s početkom u 20:00 sati, riječka publika imat će priliku pogledati rezultate istraživačkog laba Zvona inozemnih umjetnika Jamesa Riordana (Galway) i Marie Gil (Lisabon) s lokalnom zajednicom istražujući kulturnu relevantnost, varijacije i značenja iza jednostavnog čina zvonjenja.

Rezultate istreživanja laba Brú Theatre, Galway i Teatro Do Silencio, Lisabon, The Bells (Zvona) izvodit će David Gojković, Ariana Grozić, Jana Kacar, Anđela Lukač, Iva Magaš, Hava Odobašić, Ivana Peranić, Nives Soldičić i Jasenko Šimac.

Lab istražuje transformativnu moć zvuka, posebno zvonjave zvona i cijelog antropološkog i kulturološkog narativa oko toga. Tijekom 2023. Riordan i Gil razvijaju novu kazališnu izvedbu koja snažno angažira i uključuje publiku, istražujući kulturnu relevantnost, varijacije i značenja iza jednostavnog čina zvonjenja. Moć zajedničke zvonjave je gotovo ritualna, transformativna, ne samo za publiku, nego i za izvođače. Stvara jedan zajednički prostor nabijen emocijama i duhom koji je u isto vrijeme i vrlo konkretan i prizeman, ali i začudan i visoko estetski u svojoj jednostavnosti.

Umjetnici će u suradnji s lokalnom zajednicom istraživati tendenciju kazališta da se pokuša vratiti obredu i svečanosti iz kojih je i nastalao, a koje će uključiti umjetnički angažman i profesionalnu razmjenu znanja i iskustva s grupom profesionalnih i nadolazećih umjetnika iz Rijeke i regije. Cilj im je produbiti svoje istraživanje pozicionirajući svoj rad u širi europski kontekst te pronalaziti nove inspiracije, mitove i zvona iz lokalne tradicije Rijeke i šire okolice.

Nakon prezentacije, razgovor sa umjetnicima i zainteresiranom publikom vodit će Klara Peranić, magistrica umjetnosti u području glazbe, kazališta i izvedbenih umjetnosti Sveučilišta u Groningenu.

Festival promovira europske i domaće nezavisne izvedbene umjetnike i mala nezavisna kazališta koja predstavljaju vaninstitucionalni marginalizirani kulturni i umjetnički sektor, dok programski donosi radove koji su u sinkronicitetu sa suvremenom publikom te društvenim i tehnološkim kontekstom. Festival je zamišljen kao višemjesečni program koji je usmjeren na suvremenu izvedbenu produkciju s fokusom na istraživanje novih pristupa razvoju kazališne publike, a na način da se koriste kreativni i inovativni potencijali suvremenih kazališnih praksi.

KRILA – Kreativni laboratorij suvremenog kazališta

Umjetnička organizacija KRILA je laboratorij suvremenog kazališta koji promovira progresivne prakse i stvara angažirane umjetničke radove za lokalnu zajednicu i građane Rijeke te podržava profesionalce i male nezavisne europske aktere u kulturi u navedenom području. U razvoju naše publike koristimo nekonvencionalne kazališne prostore; angažiramo publiku u kreativni proces i/ili izvedbu te pristupamo procesu segementacije publike kao artikulaciji vrijednosti.

Ulaz na peredstavu je slobodan.

Istaknuta slika: Brú Theatre, Galway i Teatro Do Silencio, Lisabon: The Bells

#festival #Krila #The bells #Tranzit #zvona

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh