U Galeriji SKC održan skup podrške Palestini

Utorak je u Galeriji SKC održano javno okupljanje kao iskaz solidarnosti s Palestinom i humanitarnim katastrofama koje istu pogađaju proteklih mjesec dana, uz objašnjenje povijesnog konteksta koji je doveo do ovakve situacije. Inicijativa Free Palestine Rijeka u Galeriji SKC stvorila je prostor javnog govora kroz umjetničke oblike otpora nekad i danas te kroz razgovor umjetnika i građana koji tiraniju i nasilje najstrože osuđuju.

Okupljanje je uvodno predstavljeno uz čitanje poezije otpora, gdje je kao centralna figura izdvojen pjesnik Mahmoud Darwish, koji je kao šestogodišnjak protjeran iz vlastitog doma jer su njegovo selo spalili. Mahmoud je bio bio izbjeglica u Libanonu, školovao se u Izraelu, a u svoj se dom nikada nije vratio. Čitav je život proveo u stvaralaštvu, temeljni dio kojeg je upravo njegov palestinski identitet, o kojem progovara u pjesmi „Osobna iskaznica“ koja je pročitana na okupljanju.

Osim poezije otpora, bitnu ulogu igra i vizualna umjetnost. U galeriji su izložena dva djela anonimne umjetnice porijeklom iz Palestine koja živi u Hrvatskoj, a koja progovaraju o agresiji na Palestinu. Prvo je djelo prikaz potresne obiteljske priče umjetnice, simbolizira njenu obiteljsku povijest kroz prikaz masline, koja je i sama simbol Palestine, a druga slika prikazuje majku koja u naručju drži svoje netom preminulo dijete.

Prikazane su i palestinske grafike oslobođenja nekada i sada – stranica „The Palestine poster project archives“ projekt je koji grafike otpora skuplja 40 godina, a zbirka broji preko 17000 plakata, što ju ujedno čini i najvećom zbirkom plakata na svijetu. Spomenuti su plakati prepoznati kao kulturna baština, pa je nekolicina istih nominirana za UNESCO „Memory of the world“, također su izvrsna subverzivna metoda komunikacije koja poruku prenosi jasno i učinkovito.

Umjetnost otpora kroz povijest koristi brojne simbole, poput ključa, što simbolizira kuću ili mjesto koje je izgubljeno, konja kao simbol borbe i otpora, golubicu kao univerzalni simbol mira, ali i brojne simbole direktno vezane za agrikulturu Palestine, poput masline, maka, naranče i lubenica. Lubenica je u digitalnom diskursu borbe protiv agresije nad Palestinom postala ključan simbol – ona predstavlja zastavu Palestine, simbol je njihove borbe i njihovog otpora.

 Nakon predstavljanja umjetnosti otpora, svi su se prisutni uključili u tribinu na kojoj se raspravljalo o tome koliko mediji imaju utjecaja u borbi protiv agresije nad Palestinom, kako javnost može pridonijeti otporu – a svi su se jednoglasno složili da se s odlukom Vlade RH, ne slažu. Tribini je prisustvovala i mlada palestinka koja je, vrlo emotivno, ispričala svoju potresnu priču, no radi vlastite sigurnosti odlučila je ostati anonimna.

Valjda iz istih sigurnosnih razloga organizatori su također odlučili ostati anonimni.

#Galerija SKC #Inicijativa Free Palestine Rijeka #podrška Palestini

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh