Simply Brass – jazz i filmska glazba na jezeru Bajer

U Fužinama će se 20. kolovoza s početkom u 18 sati održati koncert kvinteta Simply Brass. Kvintetu će se pridružiti Šimun Matišić na udaraljkama, a na programu su jazz i filmska glazba. Pod nazivom ‘Bajerdera’, koncert će se održati na pristaništu brodića ‘Sv. Antun’.

Kvintet Simply Brass djeluje od 2006. godine i u tom je periodu održao niz zapaženih koncerata diljem Hrvatske i inozemstva. Program ansambla vrlo je raznovrstan. Sastoji se od izvornih djela suvremenih skladatelja te preradbi za brass ansambl skladbi iz razdoblja baroka, klasike i romantizma, tradicionalnih crnačkih duhovnih pjesama, jazz skladbi i popularnih melodija.
Ansambl je ostvario značajnu suradnju sa Simfonijskim Puhačkim Orkestrom Oružanih Snaga RH nastupajući na koncertima u KD ‘V. Lisinski’ kao i na Velikogoričkom Brass festivalu, na kojem je postao rezidentni ansambl.

Među najvažnije nastupe Kvinteta ubrajaju se koncerti ostvareni u listopadu 2011. godine na Julliard School of Music u New Yorku gdje je ansambl predstavio hrvatsku glazbu pisanu za brass kvintet te praizveo skladbu Balkanika poznatog američkog skladatelja Erica Ewazena, skladanu i posvećenu Simply Brass Kvintetu. Skladba je doživjela i notno izdanje u SAD-u (Theodore Presser). Zapažen je i nastup na festivalu ‘Dani Hrvatske glazbe’ u Beču 2012. godine. U 2013. godini ansambl je ostvario dva zapažena međunarodna gostovanja: Maspalomas International Trumpet Festival; Gran Canaria u Španjolskoj i Laval University; Quebec City u Canadi. U svibnju 2015. godine Kvintet je ostvario značajnu međunarodnu koncertnu turneju u Kini gdje je nastupio u šest velikih gradova i pred mnogobrojnim auditorijem ostvario zapažen uspjeh. U ožujku 2013. godine u suradnji sa Big bandom Hrvatske Radio Televizije, ansambl je praizveo Jazz koncert za brass kvintet i big band koji je za kvintet skladao doajen hrvatske jazz glazbe Miljenko Prohaska.

Brojni su i edukativni koncerti u osnovnim školama gdje ansambl promovira glazbu za puhače i potiče interes djece i mladih za limene puhačke instrumente.

Kvintet je tijekom 2010. godine snimio nosač zvuka sa skladbama hrvatskih skladatelja u suradnji sa izdavačkom kućom Cantus d.o.o. U suradnji sa izdavačkom kućom Aquarius Records Kvintet je tijekom 2017. godine snimio i izdao nosač zvuka „Brass Symposium“ sa skladbama izvorno pisanim za ansambl za koji je bio i nominiran za diskografsku nagradu „Porin“. Novi CD sa skladbama Erica Ewazena je u pripremi.

Simply Brass su:
Tomica Rukljić diplomirao je trubu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Selaka. Dobitnik je rektorove nagrade za postignute rezultate tijekom studija. Solist je Zagrebačke Filharmonije. Surađuje sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, Simfonijskim Puhačkim Orkestrom Oružanih Snaga RH te drugim orkestrima u Hrvatskoj. Dugi niz godina bio je član grupe Cubismo i Soulfingers. Član je ansambla 7/8.

Rudolf Homen diplomirao je trubu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Kubičeka. Profesor je trube u Glazbenom učilištu ”Elly Bašić” u Zagrebu i dirigent Puhačkog orkestra Fužine. Surađuje s orkestrom Opere HNK u Zagrebu, orkestrom Opere HNK u Rijeci te Simfonijskim orkestrom HRT-a.

Nikola Zver studirao je na Glazbenoj akademiji u Ljubljani u klasi prof. Lipovšeka, studij nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Harkay. Sudjelovao je na mnogim natjecanjima gdje osvaja visoke nagrade. Pohađao je majstorske tečajeve kodrenomiranihsvjetskihumjetnika. Surađuje sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, orkestrom Opere HNK u Zagrebu, te orkestrom Kazališta Komedija u Zagrebu.

Alan Bošnjak diplomirao je trombon na Muzičkoj akademiji u Zagrebu a usavršavao se na Hochschule für Musik u Grazu. Sudionik je nekoliko međunarodnih trombonističkih natjecanja (Porcia, Geneva). Dugi niz godina bio je član grupe Cubismo. Trombonist je orkestra Opere HNK u Zagrebu.

Željko Kertez diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vulelije i asistenta Rajkovića, a usavršavao se kod prof. Culbertsona i prof. Maugera. Od 2010. godine mentor je za tubu i eufonij na majstorskom tečaju u Portorožu (SLO). Tubist je Orkestra Opere HNK u Zagrebu, dirigent GPO Krešimir iz Kutine i podpredsjednik Udruge hrvatskih tubista i trombonista. Organizator je Zagrebačkog Brass Festivala.

#Alan Bošnjak #Eric Ewazen #Julliard School of Music #Miljenko Prohaska #Nikola Zver #Rudolf Homen #Simply Brass #Šimun Matišić #Tomica Rukljić #Željko Kertez

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh