Na današnji dan 1885. prvi put isprobana električna rasvjeta u kazalištu

Na današnji dan 1885. obavljena je prva proba električne rasvjete u kazalištu. Testirana je instalacija samo s pola snage dala izuzetno dobre rezultate. La Bilancia je to popratila riječima: „Blaga bijela svjetlost rasprostrla se po čitavom kazalištu i osvijetlila svaki ugao. Odozgo s divnog lustera padale su zrake tako da je najdelikatnije oko moglo fiksirati lijepe dekoracije kazališta, slike, štukature i crvene baršune sjedalica i loža u čarobnom sjaju.”

Impozantna zgrada današnjega Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci pod nazivom Teatro Comunale (Općinsko kazalište) svečano je otvorena 3. listopada 1885., nakon dvije godine intenzivne gradnje. Zgrada je nastala prema projektu naručenom u Beču, specijaliziranom ateljeu za kazališta, kod glasovitih arhitekata Hermana Gottlieba Helmera i Ferdinanda Fellnera, koji su projektirali kazališta u svim većim europskim središtima. Osim što predstavlja remek djelo arhitekture svoga vremena, uz riječku su kazališnu zgradu vezana i nova tehnička dostignuća tog doba: u njoj je zasvijetlila prva električna žarulja i uveden prvi telefon u gradu!

Nakon probe električnog osvjetljenja 1885., uoči otvorenja Fellner-Helmerovog kazališnog zdanja u Rijeci, na rijetke i za ovu prigodu posebno birane prisutne uzvanike najveći je dojam, kako su kasnije pisale novine, ostavio veliki “čarobni luster” pristigao iz Beča.

Nakon što su zgotovljene štukature, dekoracije stropa i plastični ukrasi loža, postavljen je raskošni luster što ga je izradila tvrtka Hess Wolff et Co. U središtu stropa gledališta, okružen vijencem stropnih slika, maštovitih alegorijskih kompozicija Gustava i Ernsta Klimta te Franza Matcha, naročito u svom punom sjaju, oduzimao je dah, a nerijetko još i danas izaziva slične reakcije.

Zahvaljujući posebnom mehanizmu, luster se spušta sve do razine na kojoj se može očistiti, a žarulje zamijeniti.

#HNK Ivan pl. Zajc #kazalište #obljetnica #rasvjeta #Rijeka

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh