Likovni događaj-natječaj „Ex tempore“

Internacionalna manifestacija „Ex tempore“ odnosno likovni događaj-natječaj, održat će se u Dvorcu Nova KraljevicaFrankopan u nedjelju, 8. rujna s početkom u 10 sati

Naziv „Lanterna se budi…“ odabran je zbog kraljevačkoga simbola, svjetionika (lanterne) na rtu Oštro. Kraljevački „Ex tempore“ prvi se put održao 2022. godine. Ovakav likovni događaj ima intenciju podizanja opće likovne kulture, okupljanja mladih i starijih željnih slikanja ne samo iz Kraljevice, već iz bilo kojeg dijela Hrvatske i inozemstva. Događaj je to u kojem publika može na licu mjesta doživjeti nastanak likovnih djela inspiriranih divnim krajem, a svi radovi bit će dostupni za kupnju. Na taj način obogatit će se turistička ponuda grada Kraljevice i produljiti sezona. Manifestacija teži prerastanju u tradicionalni događaj, kao što je to slučaj u Grožnjanu, Voloskom ili na Trsatu, gdje „Ex tempore“ svake godine privuče brojne posjetitelje. Kraljevica svakako ima atribute koji bi s ovakvim kulturnim događajem bili još prepoznatljiviji, pogotovo zbog održavanja manifestacije u prekrasnom obnovljenom Dvorcu Frankopan.

Sudionici se mogu prijaviti u više kategorija: djeca od 1. do 4. razreda osnovne škole, djeca od 5. do 8. razreda osnovne škole te odrasli (od 1. razreda srednje škole nadalje) u dvije kategorije – amateri i profesionalci. Prijave se vrše toga dana u Dvorcu od 10 sati u Multimedijskoj dvorani.

Ocjenjivat će se i nagrađivati samo likovni radovi napravljeni na licu mjesta prema zadanoj temi. Teme slikanja uvijek su vezane uz lokalnu baštinu ili obilježja kraja, pa je ovogodišnja tema ribarstvo i brodogradnja, s ciljem povezivanja 295. godišnjice Brodogradilišta Kraljevica i otvorenja Malog muzeja ribarstva i brodogradnje Kraljevica. Izbor materijala i medija na kojem sudionici crtaju i slikaju je slobodan. Sudionici mogu donijeti svoje prethodno izrađene radove, ali ti radovi neće biti ocjenjivani, nego će biti dio njihove prezentacije, svojevrsne izložbe koja će dodatno oplemeniti prostor.

Najbolji radovi bit će ocijenjeni od strane stručnog žirija u sastavu: Bojana Cvejić Zagorc, Nevena Živić, Predrag Znaor i Ivan Tomečak. Za najbolje radove predviđene su novčane i praktične nagrade od strane cijenjenih sponzora, organizatora i pokrovitelja. Nagrađivanje sudionika običaj je na ovakvim likovnim manifestacijama, posebno djece i mladih, kojima su namijenjene praktične nagrade. To je i svojevrsni poticaj mladim umjetnicima, amaterima i akademskim slikarima za buduća sudjelovanja na kraljevačkom „Ex tempore“, jer je cilj učiniti ovu manifestaciju tradicionalnom i iz godine u godinu obogatiti i povećavati fundus nagrada. Nakon proglašenja pobjednika, oko 18 sati, slijedi koncert na gitari Natka Štiglića, magistra gitare s Glazbene akademije u Ljubljani, poznatog po solističkom opusu flamenco skladbi, najboljih svjetskih flamenco gitarista, kao i autorskih skladbi, filmske glazbe, klasične i etno glazbe.

Manifestacija se održava u suradnji s akademskim slikarom Ivanom Tomečakom (Painting Atelier Tomečak), u organizaciji Turističke zajednice grada Kraljevice, te pod pokroviteljstvom Turističke zajednice, Grada Kraljevice i ostalih sponzora. Tijekom cijeloga dana, svi posjetitelji moći će obići i Posjetiteljski i Interpretacijski centar Kraljevica te Mali muzej ribarstva i brodogradnje Kraljevica, koji će biti otvoreni od 10 do 18 sati, s besplatnim ulazom.

Sudjelovanje je besplatno, a organizator svim sudionicima osigurava stolicu, sendvič i bočicu vode.

Istaknuti vizual: Visit Kraljevica

#Ex tempore 2024. #Kraljevica #likovna umjetnost #manifestacija #natječaj

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh