Mosk predstavio novi mural – „Ne mogu vidjeti dok ne prestanem gledati“

U petak, 30. kolovoza, na Grobničkoj rivi, predstavljen je novi mural riječkog umjetnika Vladimira Tomića Moska koji nosi naziv „Ne mogu vidjeti dok ne prestanem gledati“. Zgrada Exportdrva bogatija je za još jedan primjer kvalitetne ulične umjetnosti koja doslovno pretvara naše ulice u galerije na otvorenome. Unazad zadnjih pet godina, Rijeka je prepoznala umjetnički i turistički potencijal murala unutar konteksta ulične umjetnosti. Danas, od Krešimirove do Vodovodne ulice možemo vidjeti kvalitetne primjere murala kako unose život na bezlične fasade.

“Ideja oko murala je počela sasvim slučajno. Crtajući sam došao do ideje koja mi se činila adekvatnom za zid Exportdrva koji gleda prema Rječini – zbog kanjona i ušća gdje rijeka ulazi u more. Poslao sam dopis gradu Rijeci s upitom za dozvolu, na što su oni pozitivno reagirali i podržali realizaciju ovoga rada. Sonir Srdoč je isto bio velika pomoć i podrška u svemu ovome, a slučajno je ispalo da se nalazi još koji moj rad u blizini, ali trenutno nemam nekih daljnjih planova vezanih za izradu novih murala. Inače, pokazalo se da mi u zadnje vrijeme leži monokromatski izbor, jednostavno jer sam vještiji u tome nego u nečemu drugome – recimo u koloritu. Možda mi je život raznolik i šaren pa mi ovo dođe kao neka ravnoteža”, izjavio je Vladimir Tomić Mosk.

U centralnome djelu kompozicije vidimo vodenu masu – metaforu Rječine omeđene visokim hridima s obje strane (aluzija na okolne zgrade s jedne strane obale i zgrade Exportdrva s druge). U središtu kanjona, iznad vodene mase, smjestio se oblak koji paralelno upotpunjava, ali i remeti sklad prizora. Jeli tu dobronamjerno ili će izazvati potop – nešto kao i vrijeme u Rijeci. Scena u sebi sadrži i tradicionalne primorske djelatnosti, poput lovljenja ribe ili izležavanja u barci. Mosk s lakoćom savladava realistični pristup prikazu, koji u pojedinim detaljima, svojom izvedbom, graniče s hiperrealizmom.

Također, zbog konteksta misli, treba spomenuti kako se na sjevernoj strani zgrade Exportdrva nalazi još jedan Moskov rad: „Dogodit će se opet, ali to je u redu“ koji je posvećen Svjetskom natjecanju brodomaketara 2021., ali i kao spomen na 75. godišnjicu postojanja Hrvatske zajednice tehničke kulture koje je manifestirano u brodskom propeleru – tradicija izgradnje brodova u Rijeci. Ako tome pridodamo i treći mural „The Elephant“ – u Rijeci je 1896. osnovana tvornica čokolade i kakaa Elephant (da, Rijeka je imala i tvornicu čokolade!) – onda možemo ustanoviti kako Mosk radi na ciklusu murala koji su posvećeni Riječkoj baštini, direktno ispred naših očiju. Svaki rad je impozantnih dimenzija, ali ovaj ciklus se neće izložiti u nekoj galeriji, već je dostupan svima nama, 24/7.

Istaknuta i ostale fotografije: Aleš Suk

#Exportdrvo #Mosk #mural #Rijeka

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh