Započinje manifestacija Dani makedonske kulture

Danas, četvrtak 26. listopada, u prostoru MKD „Ilinden”, s početkom u 18:00 započinje program otvorenja manifestacije Dani makedonske kulture. Program otvorenja manifestacije odvit će se uz otvorenje izložbe „Iz Ilindenske riznice” i promocijom zbirke suvremenih makedonskih bajki „Djetelice bjelice” koju će voditi dr.sc. Petra Žagar-Šoštarić, mr.sc. Biljana Stojanovska i studentice Ana Bratović i Margareta Čanžar.

Manifestacija Dani makedonske kulture će se odvijati od 26. listopada do 18. prosinca uz bogati program. Tako će u mjeseu studemom MKD „Ilinden” u suradnji s Hrvatskim književnim društvom iz Rijeke obilježiti Mjesec hrvatske knjige povodom 16. međunarodnog festivala književnosti „Dani prijatelja knjige” otvorenjem izložbe slika „Putevima Ilirije” umjetnika Tihomira Ivančana, promocijom knjiga i autora u izdanju Hrvatskog književnog društva i poetsko-glazbenom večeri. Za studeni je predviđena i „Revija makedonskog filma” pa će se 13. studenog prikazati s početkom u 19:00 sati prikazati fil Srekjna Nova iz 1986. u režiji Stole Popova, a 27. studenog s početkom u 19:00 sati bit će održana Filmska večer za djecu kada će se prikazati Životnite od volšebnata šuma (Svetot na Bibi) iz 2023. Također u studenom održat će se Manifestacija „Stop nasilju nad ženama” pri kojoj će se glazbeno-poetskom večeri uz Damira Marasa, Vandu Kalić i goste Udrugu Uzor obilježiti Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Prosinac je osim za tematske i etno radionice za djecu rezerviran za promociju Ilindenske riznice. Ilindenska riznica je kulturna manifestacija njegovanja makedonskog jezika i običaja uz izložbu makedonskih rukotvorina, slika i narodnih nošnji uz tradicionalnu makedonsku kuhinju. Za najmlađe članove, 18. prosinca održat će se nastup učenika dopunske nastave makedonskog jezika iz Osnovne škole Centar i Prve Sušačke Hrvatske gimnazije.

Naslovna fotografija: dio vizuala manifestacije Dani makedonske kulture; MKD „Ilinden”

#Dani makedonske kulture #Ilindenska riznica #manifestacija #MKD „Ilinden” #program

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh