Ana Trošelj, Nikola Ivaniš, Dražen Mikulić: Nema isprike!

Očekivano. Priopćenje Marina Blaževića, intendanta HNK Ivana pl. Zajca, dobilo je i nekoliko reakcija onoga trena kada je postalo viralno. Budući da je prvi čovjek riječke kazališne kuće zatražio isprike svih onih što su sudjelovali u pokušaju njegova razrješenja, naglasivši da je tom kampanjom izvršeno medijsko i političko nasilje nad radom, kazališnim programom, uspjesima, ali i osnovnim ljudskim pravima, kako njegovim, tako i onima njegovih najbližih suradnika i suradnica. „Zbog povrede prava, dostojanstva, časti i ugleda, zbog štete nanesene mojem profesionalnom i ljudskom integritetu, zbog pravnog epiloga kojim je potvrđena nezakonitost odluke Gradskog vijeća Grada Rijeke o mojem razrješenju s mjesta intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca,  očekujem ispriku aktera iz Gradskoga vijeća i Kazališnog vijeća koji su sudjelovali u ovoj sramotnoj i nimalo bezazlenoj predstavi političke moći i političkog zlostavljanja, s jasnim ciljem eliminiranja mene kao kulturnog djelatnika i povrede mojih prava kao slobodnog građanina.“, rekao je Marin Blažević najavivši pritom da će, ako javna isprika izostane, zaštitu svoga prava biti prisiljen zatražiti i pravnim putem.

Ana Trošelj

„Ne, nemam se namjeru ispričati gospodinu Marinu Blaževiću jer nikada niti jednom riječju izrečenom u javnom prostoru nisam njega osobno difamirala, a osobito ne na način kako to on učestalo čini svima koji se usude propitkivati njegov rad. I to gotovo svaki puta kada Rijeku počasti svojim prisustvom, odnosno kada nije u Erfurtu, Kopenhagenu, Zagrebu ili gdje već…

Što se tiče njegovog navoda o trošenju javnog novca, istine radi, treba reći sljedeće: Gradsko vijeće Grada Rijeke je dana 27. listopada 2022. godine s 20 glasova „za“, i 11 „protiv“ donijelo zaključak o pokretanju upravnog spora protiv rješenja Ministrice kulture i medija, kojim je ona, na temelju anakrone odredbe Zakona o kazalištima (NN br. 71/06, 121/13, 26/14 i 98/19), uskratila suglasnost na odluku Gradskog vijeća o razrješenju intendanta. Istina, ja sam osobno potpisala tužbu, kao što potpisujem sve akte Gradskog vijeća, ali i po posebnom ovlaštenju Gradskog vijeća iz spomenutog Zaključka. Svoj osobni stav o pokretanju tog postupka artikulirala sam u raspravi po toj točki na sjednici Gradskog vijeća, a on se nije promijenio do danas.

Ako je pokretanje tog postupka i u najmanjoj mjeri utjecalo na to da u novom Zakonu o kazalištima (NN br. 23/23) izostane odredba o tome da ministar kulture i medija „potvrđuje“ izbor i razrješenje intendanta nacionalnih kazališta, pa tako i intendanta HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, smatram to uspjehom. Vrijedilo bi i više novaca nego je utrošeno.

Gradsko vijeće za sastav tužbe nije angažiralo odvjetnika, već su tekst tužbe pripremile stručne službe Grada, kako je to i navedeno u Zaključku GV-a od 27. listopada 2022. godine pa samim pokretanjem tužbe nije trošen javni novac. Kvalificiranog punomoćnika nije imalo niti Ministarstvo kulture i medija, već je samo gospodin Marin Blažević, kao „zainteresirana osoba“ angažirao odvjetnicu, i to kao pravi Riječanin, odvjetnicu iz Zagreba. Pretpostavljam da smatra da su odvjetnici iz Zagreba, kao uostalom i umjetnici, bolji nego oni u Rijeci“, poručila je Ana Trošelj, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke, koju je Marin Blažević izravno prozvao za pravosudni fijasko i neodgovorno trošenje javnog novca.

Nikola Ivaniš

„Što se tiče Marina Blaževića Primorsko-goranski savez smatra da je on intendant HNK Ivana pl. Zajca u odlasku, jer se ovih dana raspisuje natječaj za izbor intendanta ili intendantice. Što se isprika tiče, ako se netko mora ispričati onda je to Marin Blažević. PGS i Marin Blažević su na sudu, pri čemu je optuženi Marin Blažević. Optužen je zato što je u više hrvatskih dnevnih novina PGS nazvao fašističkom strankom. Tužili smo ga za tu izjavu i naravno da ćemo taj postupak tjerati do kraja. Na njemu je da dokaže svoju tvrdnju. To je sve što se o isprikama treba reći. Marin Blažević na prvo ročište nije došao, na drugo je došao i nije prihvatio ponudu da se ispriča za tu svoju izjavu. Kaže da PGS želi provincijalizirati HNK, PGS nema niti namjere utjecati na rad HNK, niti ima stavove o tome. Ta izjava je notorna glupost! Niti smo imali, niti imamo kandidata za intendanta, ali nas jako zanima vidjeti imena onih koji će se javiti“, izjavio je Nikola Ivaniš, počasni predsjednik prozvanog Primorsko-goranskog saveza i gradski vijećnik iz redova PGS-a.

Dražen Mikulić

„Ne pada mi napamet ispričati se, zašto da se ispričavam? A tko je bio u pravu, vrijeme će pokazati. Jedan sam i jedini od 320 zaposlenih koji se medijski eksponirao. Rekao sam sve što sam mislio o Marinu Blaževiću. Ovo kazalište je vlasništvo građana i građanki Rijeke, građani i građanke Rijeke biraju svoje predstavnike i predstavnice u predstavničko tijelo, odnosno predstavnici i predstavnice građana i građanki  Grada Rijeke na prijedlog Kazališnog vijeća, nikakvi pučisti, potvrdili su prijedlog da se Marin Blažević razriješi. Vlasnici su rekli odi, ali u ovoj državi je moguće da jedna imenovana ministrica potaraca čitavu hrvatsku demokraciju. Dakle, ne znaju vlasnici što je dobro za njih, a to ne zna niti Kazališno vijeće, koje prati rad intendanta u kazalištu, zbog toga je i postavljeno. Sve su to birane osobe i ministrica kaže vi nemate pojma, Blažević ostaje. To je pisalo u starom zakonu, to je u njega stavljeno kao ukras demokracije, nikome nije palo napamet da bi netko mogao ići protiv riječi vlasnika. Od kada je riječki gradonačelnik dobio mogućnost da u kazališno vijeće stavlja kvotu grada od tri, u Kazališnom su vijeću Marinovi prijatelji. Što da radim s Marinovim prijateljima? A koliko je prijateljstvo Marina Blaževića i ministrice Nine Obuljen Koržinek vidi se po ljudima koji su primljeni u HNK Ivana pl. Zajca. Tko je bio Marin Blažević prije nego je došao u HNK Ivana pl. Zajca. Imao je tri dramatizacije, sada ima 18 opernih režija. Igra se s novcem građana i građanki Grada Rijeke. Ovo nije borba protiv Marina Blaževića, ovo je borba protiv nečeg što ne vodi dobrom. Kaže da sam se razbježao, ne razumijem gdje sam se razbježao i dalje sam zaposlenik HNK Ivana pl. Zajca. Kaže da sam katastrofalan glumac, da nitko ne želi raditi sa mnom, a 79 posto umjetnika kazališta me podrži kao člana umjetnika za Kazališno vijeće i ja uđem u Kazališno vijeće. Sada su dva puta izbori za predstavnika umjetnika u Kazališnom vijeću propali jer zakon kaže da mora biti natpolovična većina. Vidjet će se dugovi kazališta kada Marin Blažević ode“, reagirao je Dražen Mikulić, zaposlenik HNK Ivana pl. Zajca i čovjek koji je prvi istupio u borbi za razrješenje intendanta Marina Blaževića.

Davor Mandić

„Intendant Marin Blažević kaže: „(…) pitam se ima li ovakav rasplet i veze s tihim nestankom Davora Mandića iz Novoga lista? Je li „maknut“, kako bi to rekao Nebojša Zelič iz Možemo!, ili je pobjegao zbog fijaska svoje zlonamjerne novinarske misije?“ mogu samo reći da sam još uvijek zaposlenik Novog lista.“, rekao je Davor Mandić, kolega kojega je Marin Blažević na neki način apostrofirao kao predvodnika medijskog linča.

#Ana Trošalj #ArtKvart #Davor Mandić #Dražen Mikulić #Marin Blažević #Nikola Ivaniš

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh