Ante Škrobonja: 60-ak godina mojih svjetlopisa (Od Uragana do LP Rocka, 1962. – 2020.)

U organizaciji Muzeja grada Rijeke i u suradnji s Udrugom riječkih rockera iz šezdesetih LP Rock, 21. prosinca u „Kockici“ bit će otvorenje izložbe fotografije Ante Škrobonja: 60-ak godina mojih svjetlopisa (Od Uragana do LP Rocka, 1962. – 2020.).

Ante Škrobonja jedan je od doajena riječke fotografije. Fotoaparat se našao u njegovim rukama početkom 60-ih godina prošlog stoljeća i – usprkos profesionalnim izazovima koji su ga odveli u medicinske vode – do danas nije odložen na stol. U međuvremenu je postao autor fotografija izlaganih na zavidnom broju pojedinačnih i skupnih izložbi. U nizu dobivenih priznanja iszdavaju se titula Majstora fotografije, također najviše hrvatsko priznanje na polju fotografije, Plaketa Tošo Dobac. Škrobonja ovom izložbom retrospektivno prolazi kroz cjelinu vlastitog opusa. Takvim konceptom pokazuje dobar dio mijena vlastitih tematskih interesa i vizualnih pristupa, potvrđujući se kao unikatna osobnost hrvatske fotografije.

Retrospektiva obuhvaća nekoliko cjelina. Prvi dio tematski je posvećen pionirskim danima riječke rock-scene. Zahvaljujući svojim snimcima riječkih Uragana, potom i ostalih sastava s gradske scene, koje je snimao u kontinuitetu desetak godina, Škrobonja je kronološki postao prvi rock-fotograf u socijalističkom dijelu svijeta. Dakle, začinjavac žanra. Drugi dio izložbe uvodi nas u prizore iz gradskog miljea i portretne situacije zabilježene 60-ih godina, o čemu svjedoči i njihov autorski rukopis. Sljedeće poglavlje upućuje na Škrobonjine vizualne eksperimente omogućene digitalnom promjenom fotografske paradigme i otkrivaju skrivene vizualne potencijale gradskih motiva, mijenjajući našu sliku grada. Sve završava fotografijama vezanim uz djelovanje udruge LP Rock, udruge riječkih rockera šezdesetih, čime se Škrobonjin opus logično zaokružuje. Iz rockerskog miljea je u mladenačkim danima potekao, u rockerski milje se u iskusničkim danima vraća.

Izložba nije samo trenutak koji dokumentira 60-ak godina rada jednog od ključnih riječkih fotografa. Ona je ujedno dokument o našim životima u proteklih 60-ak godina, također dokument o razvoju medija u istom razdoblju.

Izložba ostaje otvorena do 13. siječnja 2024.

Istaknuta slika: jedan od radova Ante Škrobonje: 60-ak godina mojih svjetlopisa (Od Uragana do LP Rocka, 1962. – 2020.)

#60-ak godina mojih svjetlopisa #Ante Škrobonja #izložba fotografija #Muzej grada Rijeke #Udruga riječkih rockera iz šezdesetih LP Rock

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh