Milijana Babić: rekonstrukcija „Djedice”

U sklopu aktualne skupne izložbe For Your Pleasure: Feminist Positions in Visual Art in and from Slovenia u Modernoj Galeriji u Ljubljani, umjetnica Milijana Babić će u petak, 22. prosinca u Ljubljani, nakon 19 godina, izvesti rekonstrukciju performansa Djedica (2004.) u obliku spontane ulične akcije.

Ulična akcija održat će se u centru Ljubljane od 12 do 18 sati, a obuhvatit će nekoliko najavljenih lokacija: Moderna galerija (12 sati), Tromostovje (14 sati) te ugao Čopove i Slovenske ulice (16 sati), u trajanju od po pola sata.

Oponašajući lik Djeda Mraza koji prosi i skuplja novac u limenku Coca-Cole, rad komentira licemjernu promociju Božića u zapadnom svijetu kao vremena darivanja i zajedništva, podsjećajući na ulogu multinacionalne kompanije u stvaranju potrošačke ikone.

Djed Božićnjak je za Božić 2004. prvotno izveden u Ljubljani, a kasnije u brojnim gradovima šire regije i šire. U Modernoj galeriji može se pogledati izložbena verzija rada temeljena na dokumentaciji prethodnih izvedbi, čiji dizajn potpisuju Ana Tomić i Marino Krstačić-Furić.

Milijana Babic: DJEDICA – ulicni performans, Rijeka, 24. 12. 2004. produkcija MMC Rijeka, foto: Ksenja Orelj

Naslovnica: Milijana Babić, Djedica, 2004., organizator MMC, fotografirala Ksenija Orelj

#Ljubljana #Milijana Babić #Moderna galerija

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh