U subotu, 11. svibnja, zainteresirani posjetitelji imat će priliku otkriti praksu pčelarstva otoka Cresa
Otok s ponosom nosi nadimak „otoka meda“, zahvaljujući svojoj bogatoj flori od preko tisuću biljnih vrsta, od kojih su mnoge ljekovite.
Vođena tura po pčelinjoj oazi započet će na Križiću (kod skretanja za mjesto Beli) s početkom u 10 sati. Tijekom ture, posjetitelji će imati priliku istražiti najveće polje kadulje na svijetu te posjetiti pčelinjak, gdje će moći osjetiti jedinstven miris kaduljinog meda u procesu proizvodnje. Tura će biti vođena od strane Mladena Dragoslavića iz Pčelarstva „Dragoslavić“, čiji se obiteljski trag uz pčelarstvo veže već generacijama.
Danas na području otoka Cresa i Lošinja djeluje 50-ak pčelara ujedinjenih u pčelarsku udruge koja nosi ime don Dinka Muškardina, rodom iz Stivana, pasioniranog pčelara i vizionara koji je prvi organizirao otkup meda u zadruzi i standardizirao med od kadulje koji se zahvaljujući tome koristio i na bečkom dvoru.
Tijekom projekta creski restorani i konobe ponudit će jela na bazi lokalnih namirnica kako bi svim posjetiteljima dodatno približili bogatstvo okusa otoka Cresa.
Istaknuta fotografija: Visit Cres
#Creski med #med #otok Cres #pčelarstvo #vođena tura