Devastacija iza šarenih fasada: vodstva kroz izložbu „Mizanscena”

Svi zainteresirani građani moći će doći na besplatne vođene obilaske izložbe Mizanscena u organizaciji Drugog mora, koji će se u Galeriji Filodrammatica održati u četvrtak, 30. studenog u 12:00 i 18:00 sati, te u srijedu, 6. prosinca u 12:00 i 18:00 sati.

Prva riječka samostalna izložba višestruko nagrađivane vizualne umjetnice Lane Stojićević okuplja četiri serije fotografskih performansa nastalih između 2015. i 2020., u kojima autorica koristi site-specific kostime, rekvizite i arhitektonske makete za istraživanje tema poput divlje gradnje, arhitektonskog i industrijskog nasljeđa, zagađenja okoliša, devastacije kulturne baštine i transformacije krajolika kao posljedice masovnog turizma na području Dalmacije. Fotografije su zamišljene kao fragmenti i prizori iz filmova ili kazališnih predstava, inspirirani konkretnim lokalnim specifičnostima ili problemima. Radove Crno brdo, Fasada, Sunny Side i Betonicus umjetnica je na ovoj izložbi prvi put predstavila u formi otisaka na uzdužno postavljenim dugačkim ceradama.

Rođena Šibenčanka, Lana Stojićević živi i radi u Splitu, gdje je u zvanju docentice zaposlena na Odsjeku za likovnu kulturu i likovnu umjetnost Umjetničke akademije u Splitu. Kao vizualna umjetnica djeluje u području umjetničkog istraživanja. Dobitnica je više strukovnih nagrada, među kojima su Erste 3. nagrada 36. salona mladih (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Zagreb, 2022.), Nagrada Radoslav Putar (YVAA, Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb, 2021.), treća Nagrada Ivan Kožarić (Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, 2021.), nagrada Metro Imaging na izložbi New East Photo Prize (Fondacija Calvert 22, London, 2016.) i godišnja nagrada za mlade umjetnike (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Zagreb, 2015.). Sudjelovala je na više rezidencijalnih programa, među kojima su Residency Unlimited u New Yorku, Cité Internationale des Arts u Parizu i Kulturvermittlung Steiermark u Grazu.

Izložba Mizanscena ujedno je i posljednja ovogodišnja izložba galerijskog programa Drugog mora, u okviru kojeg su tijekom 2023. godine predstavljene izložbe slovenske umjetnice Robertine Šebjanič, grčke umjetnice Kyriaki Goni, francuske umjetnice Luce Moreau, te izložbe hrvatskih umjetnika Marka Tadića i Viktora Popovića. Program se u Galeriji Filodrammatica nastavlja i iduće godine, a iz udruge najavljuju da će izložbe održati međunarodni i domaći umjetnici Petra Mrša, Silvio Vujićić, Peter Behrbohm i Markus Buhler, Monika Rikić, Patricia Dominguez i kolektiv IOCOSE.

Uz slobodan ulaz, izložbu Mizanscena je moguće posjetiti do 7. prosinca, radnim danima od 11:00 do 13:00 i od 16:00 do 20:00 sati, te subotom od 16:00 do 20:00 sati.

Istaknuta slika: s otvorenja izložbe Mizanscena, Tanja Kanazir

#Drugomore #Filodrammatica #Lana Stojićević #Mizanscena #vođeni obilazak

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh