Leptirovim krilom zid pomaknuli

Otvorenje samostalne izložbe pod nazivom Leptirovim krilom zid pomaknuli Barbare Cetina, a u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, bit će u petak, 1. prosinca u Galeriji Juraj Klović s početkom u 19:00 sati.

Barbara Cetina autorica je nagrađena na 76. godišnjoj izložbi HDLU Rijeka. Rođena je u Rijeci 1976. godine. Članica je HDLU Rijeka, HDLU Istre, HDLU u Zagrebu i HZSU-a (status samostalne umjetnice). Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu. Svoje radove predstavila je na nekoliko samostalnih i mnogim kolektivnim, selektiranim izložbama u domovini i inozemstvu. Živi i radi u Jurdanima.

Ovaj likovni projekt kojeg potpisuje Barbara Cetina nastao je naglo, u relativno kratkom vremenu. Ponegdje su korišteni prepoznatljivi autoričini načini, ali je mnogo radova nastalo novim kombinacijama materijala i motiva. Uz to, ovaj projekt zrači naglašenim osluškivanjem okruženja i osobnog doživljaja vremena i prostora same autorice. Asortiman materijala uistinu je bogat. Može se govoriti o kolažu, ready-madeu, korištenju odsluženih predmeta ili njihovih dijelova. Tu su rabljene knjige, često njihove korice, zemljopisne karte, izresci ilustracija, korištene vrećice čaja, kartonske kutije, drvene škatule, pak papir, konop i drugi predmeti. Na takve podloge, koje su ponekad i trodimenzionalni oblici, umjetnica intervenira također maštovitim i bogatim rasponom sredstava. Pored lijepljenja, apliciranja, tu su olovka, tuš, flomasteri, tekstilna nit i šivanje, gužvanje/boranje papira, uporaba rezultata djelovanja vremena na materijal. Često su korišteni zapisi. Neki od njih su isječci tiskanih stranica, a često se pojavljuju i autoričini zapisi. Kako sama kaže, neki od njih su citati popularnih melodija, neki izvadci pjesničkih misli, a neki umjetničine trenutne asocijacije.

Za naslov je uzet stih pjesme Zaljuljali smo svijet, Arjane Kunštek.

Motivika ove prezentacije također je izuzetno heterogena. Neke su kompozicije pažljivo planirani sklopovi formi, a neke su spontani, instinktom inicirani potezi, fleke ili lomovi, tragovi gužvanja papirne podloge. Čini nam se da su korištene natalne karte sazviježđa horoskopskih situacija ili karte položaja zvijezda na nebu namijenjene putnicima, moreplovcima. Na nekim segmentima već uslojenih kolaža autorica crta raznorodne oblike, od geometriziranih do prikaza komarca, ribe, bubamare, vinske mušice.

Izložba ostaje otvorena do 15. prosinca.

Istaknuta slika: rad Barbare Cetine – Bez naslova, 19×13, kom.teh., 2023.

#Barbara Cetina #Galerija Juraj Klović #HDLUR #Izložba #Leptirovim krilom zid pomaknuli

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh