El Shatt – Nacrt za utopiju u Ljetnom Art-kinu: Premijera dokumentarca o velikom zbjegu 28 000 Dalmatinaca u Egipat

Danas, 1. srpnja u 21:30 sati u Ljetnom Art-kinu održava se riječka premijera novog dokumentarno-igranog filma poznatog hrvatskog dokumentarista i redatelja Ivana Ramljaka El Shatt – nacrt za utopiju, uz gostovanje autora filma i jednog od protagonista koji živi u Rijeci – Ante Božanića-Milića.
Premijera se održava u suradnji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke.

Pronalazak dnevnika djeda Karla Pansinija, napisanog u izbjegličkom logoru El Shatt u Egiptu, potaknuo je Ramljaka na snimanje dokumentarno-igranog film El Shatt: nacrt za utopiju o velikom zbjegu 28 000 stanovnika Dalmacije kojima je utočište od fašističke okupacije 1944. godine pruženo na drugom kraju Sredozemnog mora, od njihova doma tisućama kilometara udaljenom logoru u egipatskoj pustinji.
Naime, nakon kapitulacije Italije, a prije dolaska njemačke vojske, Tito je uz pomoć Saveznika odlučio evakuirati 28 000 stanovnika Dalmacije u Egipat, mahom žena i djece, gdje su dvije godine živjeli pod šatorima usred pustinje, u svojevrsnom komunističkom model naselju koje je trebalo pokazati Zapadu kako će izgledati nova Jugoslavija kad završi rat.
Unatoč razmjerima ovog poduhvata, taj je dio hrvatske i jugoslavenske povijesti ostao u sjeni, s tek nekoliko dnevničkih izdanja svjedoka vremena i jednom izložbom Povijesnog muzeja u Zagrebu, a bez ijedne prave povjesničarske, publicističke knjige o toj temi. Koristeći videozapise jednog britanskog dokumentarnog filma snimljenog u El Shattu i dostupne arhivske fotografije, Ramljak konstruira priču kroz svjedočanstva osam živućih sudionika koji prepričavaju živopisan svakodnevni život Dalmatinaca u egipatskoj pustinji.
A život su, uz svakodnevne zajedničke zadaće i rad, činile kazališne družine, zborovi, slikarske škole, tisak novina, orkestar, nogometne utakmice, tečajevi jezika i brojne druge aktivnosti koje su izbjeglice odvraćali od sudbine koja ih je snašla u domovini, a svijetu pokazivale viziju uspješnog komunističkog društva. U El Shattu se tijekom dvije godine naveliko stvaralo, rađalo, pa i vjenčalo, a nažalost često i umiralo te, u konačnici, zauvijek obilježilo živote tisuća Dalmatinaca.
Ulaznice za premijeru su u prodaji, a dostupne su na blagajni Art-kina koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije u danu i putem stranice ulaznice.hr.
Ljetno Art-kino nalazi se u dvorištu Kapucinskog samostana Gospe Lurdske (ulaz kroz Art-kino), a u slučaju lošeg vremena premijera će se održati u dvorani Art-kina.

Fotografija preuzeta s fb stranice Art-kina

#El Shatt #Ivan Ramljak #Udruga antifašističkih boraca i antifašista Rijeka

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh