Galerija O.K. ponovno otvara svoja vrata izložbom Preobražaj

Na Međunarodni dan muzeja, u četvrtak, 18. svibnja 2023. u 20 sati, u dosadašnjem prostoru Kuba Jadran, svoja će vrata riječkoj publici ponovno otvoriti Galerija O.K. 

Kultna galerija osnovana je 1998. godine u sklopu tadašnjeg MMC d.o.o te je petnaest godina uspješno funkcionirala kao izlagački prostor nacionalne i regionalne alternativne umjetničke scene. Afirmirajući se kao prostor umjetničke slobode, autonomije, heterogenosti i bunta, galerija “Otvorenog Kruga” postala je kulturnim pogonom okupljanja, uspostavljanja i razvijanja vizualne te performativne umjetničke scene regiona na prijelazu milenija, udaljavajući se od ustaljenih institucionalnih praksi.

U galeriji su izlagali mnogobrojni umjetnici među kojima se posebno ističu Sven Stilinović, Tomislav Gotovac, Zlatko Kopljar, David Maljković, Vladimir Dodig Trokut, Vlasta Delimar, Vlado Martek, Mijo Vesović, Jusuf Hadžifejzović, Ivan Kožarić, Goran Trbuljak, Krešo Kovačiček, Damir Stojnić, Siniša Majkus, Dalibor Martinis, Zlatko Kutnjak, Vanja Pagar, Jasna Šikanja, Celestina Vičević i Tajči Čekada.

Transformacija Kluba Jadran u izložbeni prostor Galerije O.K. predstavljena je fotografijama češkog filmskog redatelja s riječkom adresom Aleša Suka. 

-Fotografije su nastale kao vizualno svjedočanstvo prostorne transformacije Kluba Jadran u Galeriju O.K. U funkciji sintaktičkog dokumenta procesa, odnosno matrice (bes)konačnog broja stanja “preobražaja”, postav izložbe reflektira vremenski slijed transformacije jednog kreativnog fenomena. Asocirajući na simboličku reverzibilnost koncepta, izložbom se neupitno evocira prethodno galerijsko stvaralaštvo. Pretvorba koja se ostvaruje sada, simultano označuje i povratak samome početku, dekonstruirajući materijalne tragove vremena – obilježene melankolijom sjećanja, rekla je Katarina Podobnik, koja zajedno s Katerinom Jovanović čini K Kolektiv, odgovoran za kustoski koncept izložbe.  

Aleš Suk, rođen u gradu Vrchlabi, diplomirao je animaciju, a filmsku režiju magistrirao je na Filmskoj akademiji u Pragu. Od 2009. do 2013. godine, predavao je “Animaciju” i “Interaktivni dizajn” na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci . Vodi kolegij “Montažna skladba u animaciji i multimedijima” na katedri montaže FAMU (Prag). Osnivač je i predsjednik udruge UKUS, inicijator, organizator i mentor platforme za potporu i razvoj hibridnih AV projekata REFINERI te producent i redatelj nekolicine znamenitih autorskih filmova, autor brojnih spotova, špica i reklama. Član je Ogranka režije Hrvatskog društva filmskih djelatnika.

Cjelokupni program zaokružit će after-party. 

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh