Galerija SIVA: OTVORENI POZIV ZA VIZUALNE UMJETNIKE/CE ZA IZLAGANJE/REZIDENCIJE U 2024.

Galerija Siva poziva sve umjetnike i umjetnice, kustose i kustosice, umjetničke kolektive da se prijave na natječaj za izlaganje u 2024. godini.
Rok za prijavu je 15. kolovoza 2023. godine.
Prijaviti se možete OVDJE.
Odabrane autore/ice kontaktirat ćemo do kraja prosinca 2023.
Sve upite u vezi natječaja šaljite na: galerijasiva@attack.hr

Program galerije Siva zamišljen je kao prezentacijski, edukacijski i produkcijski – usko povezan sa svim stilovima ulične umjetnosti, dizajna, stripa, ilustracije i drugih područja vizualnih umjetnosti uz osnovni kriterij nekonvencionalnosti i nepripadanja mainstreamu.

Ono što razlikuje galeriju Siva od sličnih prostora i programa – smještaj su i osnivači. Smještena je u prostoru stare tvornice Medika koja je okupacijom (skvotiranjem) od strane subkulturnih kolektiva unutar Autonomnog kulturnog centra Attack prenamijenjena u nezavisni društveno kulturni centar. Centar funkcionira po uzoru na slične prostore u Europi, što podrazumijeva revitalizaciju napuštenih zgrada kako bi postale prostorima za rad i produkciju različitih umjetničkih i kulturnih kolektiva koji djeluju po uradi sam principu, s velikim udjelom volonterskog rada. Druga specifičnost proizlazi iz potrebe za stvaranjem prostora za rad i prezentaciju jedne subkulturne skupine – grafiti i street art umjetnika/ca koji su je oformili 2012. godine. Galerija Siva, iako nastala od strane jedne subkulturne skupine, nije programski ograničena, a cilj programa je i afirmacija umjetnika/ca koji stvaraju u različitim medijima, a koji/e nemaju prilike ili odbijaju izlagati u institucionaliziranim galerijama. Model funkcioniranja institucionalnih galerija danas, ne fokusira se na umjetnike/ce i njihove potrebe, kao niti na nove autore/ce i zbog toga se oni nužno okreću sami sebi, samoorganiziraju se i stvaraju svoje autonomne prostore. Prostori koje institucije nude neafirmiranim umjetnicima/cama malobrojni su i rade strogu selekciju, tako da većina underground/neafirmiranih/mladih umjetnika/ca nema prilike izlagati u njima. Iz tog razloga cilj nam je bio stvoriti galeriju namijenjenu svim školovanim umjetnicima/cama ali i onima koji nemaju formalno umjetničko obrazovanje, koji/e stvaraju i izražavaju se uličnom umjetnošću, stripom, ilustracijom, istražuju nove medije, bave se umjetničkim eksperimentom ili je njihov izričaj povezan s nekim od supkulturnih strujanja. Veliki dio programa nastaje uz poetiku uradi sam (DIY), gdje se uz vrlo mala financijska ulaganja (zbog malih iznosa kojima je program financiran) realiziraju izložbe značajne za nezavisnu/underground scenu, na čijim otvorenjima prisustvuje i nekoliko stotina ljudi. Program je zamišljen kao pomoć umjetnicima/cama u vidu galerije za izlaganje suvremene umjetnosti i nekonvencionalnih strujanja, te mjesta za domaću i međunarodnu kulturnu i subkulturnu razmjenu. Umjetnicima/cama je omogućena potpuna sloboda u postavu izložbe i mogućnosti od klasičnog postava do potpune transformacije cijele prostorije pomoću 3D kulisa, svjetla i boje.

Galerija Siva nudi:
– putne troškove za umjetnike/ce iz Hrvatske u iznosu troška prijevoza direktno vezanog za realizaciju programa, do 100 eura
– putne troškove za umjetnike/ce izvan Hrvatske u iznosu troška prijevoza direktno vezanog za realizaciju programa, do 300 eura
– smještaj unutar prostora udruge ukoliko se radi o rezidenciji
djelomično pokrivanje troška produkcije izložbe (isključivo ukoliko se radi o novoj produkciji u okviru rezidencije)
– osigurane tehničke uvjete i podmirivanje troška potrebnih za tehničku realizaciju izložbe
– medijsku i marketinšku promociju
– pokrivanje troška za promotivne materijale
– dokumentiranje izložbe
– administrativnu potporu ukoliko je potrebna za prijavu na fondove za mobilnost (pozivno pismo i potrebna druga dokumentacija udruge)

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh