Glowing Globe: međunarodna manifestacija suvremenih praksi u Kortilu

U srijedu, 11. listopada otvorena je izložba Glowing Globe: Changes and Challenges u Galeriji Kortil (Hrvatski kulturni dom na Sušaku). U kustoskom konceptu Ingeborg Fülepp, Dijane Protić i Glorije Aino Grzywatz, Rijeka je ugostila deset umjetnika i umjetnica iz Njemačke, Austrije, Hrvatske, Izraela, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Kao međunarodna manifestacija Glowing Globe ove se godine održava peti put kao manifestacija inovativnog i edukativnog programa koji istražuje pojmove i fenomene post-digitalne kulture, što je posebno aktualno u suvremenoj umjetnosti i društvu. Za vrijeme Covid pandemije, a potom i kasnije, mnogi procesi vezani uz razvoj i korištenje digitalne tehnologije postali su vidljivi i široko primjenjivi u praksi. U takvim okolnostima postavlja se pitanje važnosti etike u digitalnoj tehnologiji, te odnosa etike i estetike u post digitalnoj umjetnosti. Ove godine predstavljeni radovi tematiziraju te propituju suvremene probleme (klimatske, zdravstvene, ekonomske, ratne) te njihov odraz u inovativnim umjetničkim praksama. Nizom instalacija i projekcija medijske umjetnosti, simpozij i rasprave s prisutnim umjetnicima nastojati istražiti što znači etički pristup umjetničkom djelu.

– Koncept za Glowing Globe je razvijen prije pet godina, kada smo tražile odgovore/reakciju umjetnika na postojeća zbivanja i zbog toga se svake godine mijenja podnaslov. Umjetnike selektiramo prema programu, koji slijedom hrvatske produkcije, prijavljujemo godinu dana unaprijed, uvijek želeći postići balanas između međunarodih i domaćih umjetnika. Bez podrške partnera s riječke kulturene scene ova manifestacija ne bila moguća, Galerije Kortil, APURI, Drugog mora i ostalih partnera koji nam posuđuju opremu i na čemu smo im jako zahvalne – kazala je za Artkvart jedna od kustosica izložbe, Dijana Protić.

Ove godine u Kortilu izlažu: Jonas Blume, Alex Brajković, Gabriel Hensche, Petra Mrša, Joanna Hoffmann, Martina Menegon, Lauren Moffatt / Nika Rukavina i Michaela Strumberger.

Program nastavlja simpozij 12. listopada u prostorima Sveučilišta u Rijeci s početkom u 10 sati, a traje do 16. U večernjim satima, s početkom u 20 sati, u planetarijumu Astronomskog centra Rijeka, radove će predstaviti Alex Brajković, Vladislav Knežević, Diane Reichenbach te Benjamin Heidersberger.

Izložbu je u Kortilu moguće pogledati do 25. listopada 2023., radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Naslovna fotografija: Lauren Moffatt/ Nika Rukavina – Heart strings, proširena stvarnost, video projekcija, skulptura, 2023.

Autorica fotografija: Katarina Podobnik

#Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci #Dijana Protić #Galerij Kortil #Ingeborg Fülepp #suvremena umjetnost

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh