„Ekologija kroz medije stakla i slikarstva” otvorena u Galeriji Klović

Izloženi radovi Kristine Čehulić, Tereze Vukić, Nore Xharrahi i Matee Zeman

U utorak, 11. listopada, u Galeriji Klović otvorena je izložba „Ekologija kroz medije stakla i slikarstva”. U sklopu ciklusa Dijalog na kvadrat, izlažu: Kristina Čehulić, Tereza Vukić, Nora Xharrahi i Matea Zeman.

Dijalog o ekologiji u staklu vode Kristina Čehulić i Matea Zeman. „Osim što stvaraju u istom mediju obje autorice povezuje i ekološka dimenzija stvaranja umjetnosti. Njihovi radovi suptilno potiču ljude na razmišljanje o fragilnosti prirode, te neizbježnoj ovisnosti o njoj. Podsjećaju na ljudsku nemogućnost za opstanak bez nje, te svojim stvaranjem ove umjetnice pokušavaju vratiti balans odavno izgubljen kod suvremenog čovjeka”, stoji u katalogu izložbe.

O slikarskom dijalogu Tereze Vukić i Nore Xharrahi istaknuto je: „Motivi životinja u umjetnosti vrlo su česta pojava koju je moguće pratiti još od začetaka kreativnog izraza čovjeka, pa tako počevši od prvih zidnih oslika u pećinama. Unatoč tome, životinje su poglavito zastupljeni nositelji određene simbolike; kao predmet interesa okultnih rituala, mitologija, kršćanske ikonografije ili tek kao dekorativni detalji. Razvojem moralne svijesti i senzibiliziranjem društva za ekološka pitanja, animalizam u umjetnosti dobiva novi aspekt – onaj etički.Obje autorice u svojim slikarskim radovima istražuju problematiku procesa unutarnjih stanja čovjeka i životinja.

Nora Xharrahi svojim radovima nastoji prikazati neraskidivu vezu čovjeka i prirode, te dočarati iskonski dio svakog živog bića, dok se Tereza Vukić u procesu izrade svog rada služi motivom vuka kao metaforom za oslobađanje osobnih i likovnih blokada, odmičući se od učestalog antropomorfnog prikaza vukova. Kroz animalne motive autorice pronalaze zajednički jedinstveni jezik, uspostavljajući komunikaciju u likovnom dijalogu. Misli vodilje obje autorice sadrže etičku tematiku mogućnosti ekspresija emocija životinjskih vrsta i kritiku o čovjekovom odmicanju od vlastite biti. Autorice također povezuje njihov ekspresivni likovni izričaj nagonskih poteza kista i nesvjestan odabir motiva.”

Izložbu možete pogledati do 24. listopada.

Kako je bilo na otvorenju pogledajte na videu sa youtube kanala HDLU Rijeka i u fotogaleriji:

https://www.youtube.com/watch?v=UeMph7u5lFc

Fotografije: Matea Zeman

#Galerija Juraj Klović #Kristina Čehulić #Matea Zeman #Nora Xharrahi #Tereza Vukić

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh