HS AICA ne sudjeluje u dodjeli nagrada 58. zagrebačkog salona

Zatvaranje 58. zagrebačkog salona najavljeno je za utorak, 30. siječnja s početkom u 18:00 sati u Laubi kada će biti predstavljen katalog izložbe uz svečano proglašenje nagrada i priznanja.

Tema 58. zagrebačkog salona, čija je glavna kustosica Branka Benčić, je „Ne radi sam ” što podrazumijeva okupljanja i promišljanja brojnih i raznolikih suradničkih inter- i trans-disciplinarnih praksi umjetnika, teoretičara, znanstvenika, dizajnera, obrtnika, istraživača koje se manifestiraju kao mjesto susreta različitih metoda, estetika i praksi, a fokus je usmjeren prema suradničkim, grupnim i kolektivnim procesima stvaralaštva, te odnosima, kreativnim pregovorima, interakcijama i unutrašnjim dinamikama između aktera kreativnog procesa, umjetnika i drugih sudionika/suradnika u tim procesima.

58. zagrebački salon ove godine obilježila je netransparentna prezentacija radova što se prvenstveno odnosi na skupni rad kojeg je prijavila Danijela Pičuljan pod nazivom „Može i bez struje” s radionice primitivnog paljenja. Kada su autori rada stigli u Laubu, gdje se 58. zagrebački salon održavao, naišli su na izloženih svega nekoliko radova od barem 30 koliko čini prijavljeni i prihvaćen rad.

HS AICA – Hrvatska sekcija Međunarodnog udruženja likovnih kritičara stala je uz Branku Benčić za vrijeme izložbe „ Ništa” Damira Čargonje Čarlija nedavno održanoj u Galeriji O.K., a koju je autor posvetio dosadašnjem radu Branke Benčić u MMSU Rijeka gdje ona obnaša dužnost ravnateljice. No, HS AICA ovoga je puta, kao čanica Ocjenjivačkog suda 58. zagrebačkog salona, ipak odlučila ne sudjelovati u dodjeli nagrada 58. zagrebačkog salona te njihovo očitovanje donosimo u cjelosti:

„Ocjenjivački sud HS AICA-e (Boris Greiner, Igor Loinjak i Ivana Meštrov), kao i članica Ocjenjivačkog suda 58. zagrebačkog salona Silva Kalčić, odlučili su na izložbi 58. salona ne dodijeliti nagradu, odnosno u slučaju S. Kalčić (ujedno predsjednice HS AICA-e i dugogodišnje suradnice ULUPUH-a) ne sudjelovati u dodjeli nagrada. Razlog tome su očitovanja sudionika izložbe da se prezentaciji radova nije pristupilo transparentno, što je bilo razvidno na otvorenju izložbe. Neki su radovi predstavljeni u cjelovitom obliku, dok nekolicina nije prezentirana onako kako su predložili sami autori i autorice, kao i hijerarhijski jednakovrijedno ostalima, što je za kratkog trajanja izložbe djelomično popravljeno. Na temelju toga suzdržavamo se od dodjele nagrade jer smatramo kako bismo neke sudionike i sudionice neopravdano zakinuli zato što je u ovakvim okolnostima nemoguće po istim kriterijima vrednovati svaki pojedini rad. Koristimo ovu priliku i kako bismo uputili apel da se na manifestacijama ovog tipa u predstavljanju radova vodi briga o njihovoj cjelovitoj i adekvatnoj prezentaciji, a da se ponekad neophodne promjene u obimu i prezentaciji radova rade isključivo u dijalogu s njihovim autorima i autoricama – kako i sam naslov Salona sugerira, Ne radi sam.”

HS AICA – Hrvatska sekcija Međunarodnog udruženja likovnih kritičara

Istaknuta slika: vizual za 58. zagrebački salon

#58. Zagrebački salon #bojkot #Branka Benčić #HS AICA #nagrade

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh