Zimska verzija filmske škole FROOOM! stiže u Rijeku

Od 19. do 23. veljače u Rijeku, u organizaciji produkcije Bacači sjenki, ponovo stiže filmska škola Frooom!. Riječ je o zimskom izdanju filmske škole s radionicama za djecu i mlade koja će se pod vodstvom Mije Maros Živković, Pavla Perkovića, Dubravke Kurobasa i Borisa Bakala održati u Dječjoj kući.

Frooom! donosi intenzivni petodnevni program.

U početnoj radionici kroz vesele igre i praktične vježbe polaznici će se upoznati s osnovama filmske umjetnosti kao i bilježiti stvaralački njezine početke. Kreće se od igre svjetla i tame, camere obscure, preko različitih izuma koji su pokretali sliku i bili preteča filmske kamere.
U naprednoj se pak skupini ponavlja što su polaznici usvojili na početnoj radionici i snimaju se svoji prvi igrani, eksperimentalni ili dokumentarni filmovi.
Kroz svakodnevne filmske primjere, koji se dublje analiziraju, polaznici ulaze u razlikovanje eksperimentalne, dokumentarne i igrane forme filma.
Obje radionice traju cijeli dan, a osiguran je i fini ručak za sladokusce.
Početna grupa prima do 16 članova, a napredna 10, stoga što prije najavite svoj dolazak na web stranicama FROOOM!-a.

Cilj ovih radionica je osnovno educiranje mladih za promišljanje, razumijevanje i stvaranje filmskih, novomedijalnih i interdisciplinarnih umjetnosti i sadržaja. Njihovo dubinsko razumijevanje procesa rada i nastanka umjetničkih filmskih djela i sadržaja. Neki od filmova naših polaznika naišli su na zavidan uspjeh te se prikazuju diljem svijeta.

Primjerice kratki SF film „Ana i Dominik – svemirski prijatelji“, snimljen na riječkoj Frooom! filmskoj školi u proljeće 2023., našao se u selekciji festivala Kids First! koji se održava u San Francisku te dobio ocjenu 4,5 od 5 i odlične kritike. Isti film bio je i pobjednik filmskog festivala Kokai održanog u Indiji.

Osim toga prošle i pretprošle godine mladi Frooomovci i Frooomovke bili su članovi žirija na filmskom festivalu Filem’on u Brusselsu. Oni su kroz program „Frooom! u gostima” odabrani da predstavljaju Hrvatsku i Bacače sjenki gdje su predstavili i najveći europski projekt filmske pismenosti CinEd, na kojem sudjeluje 12 država među kojima je i Hrvatska.


Frooom! je stvaralački program zabavnog i obrazovnog karaktera koji, u Republici Hrvatskoj i međunarodno, nudi djeci i mladima mogućnost inovativnog ulaska u svijet filma. Program se oslanja na edukacijske i umjetničke metode po kojima je djelovanje Bacača Sjenki prepoznatljivo široj javnosti u Republici Hrvatskoj i međunarodno, a kreće se u rasponu od društvene prakse u lokalnoj zajednici, preko novomedijskih i participativnih izvedbenih umjetnosti, do preispitivanja medija i izmještanja uvriježenih motrišta na goruće probleme i izazove suvremenog društva. Provodi se od 2011. u preko 12 gradova RH, a kroz partnerstva s međunarodnim mrežama i projektima filmskog i medijskog opismenjavanja (ECFA, CinEd, TwistedEdu) i u više država Europe i svijeta, pa smo tako u 2022. predstavljali Bacače sjenki i Frooom! čak u dalekom Čileu, u predivnom pacifičkom gradu Valparaiso, na festivalu Ojo de Pescado (Riblje oko).

Podršku Frooom!-u daju Hrvatski audiovizualni centar – HAVC, Grad Rijeka, Primorsko goranska županija, Grad Zagreb, Grad Koprivnica, Grad Velika Gorica, Agencija za elektroničke medije VRH, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Program Erasmus+ Europske unije te mnogi drugi.

Prijave: https://www.frooom.eu/shop/

Istaknuta slika: vizual za zimsko izdanje filmske škole Frooom!

#Bacači sjenki #Dječja kuća #filmska škola #Frooom! #Radionice

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh