PUTUJ… i OAZA SVJETLA u Galeriji Fonticus Grožnjan

Gradska galerija Fonticus Grožnjan, u petak 2. veljače, s početkom u 19:00 sati predstavlja dva samostalna likovna projekta. Riječ je o dvjema samostalnim izložbama, izložbi Barbare Cetine PUTUJ… i izložbi Renate Pentek OAZA SVJETLA.

Barbara Cetina, rođena je u Rijeci 1976. Članica je HDLU Rijeka, HDLU Istre, HDLU u Zagrebu i HZSU-a sa statusom samostalne umjetnice. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu. Svoje radove predstavila je na nekoliko samostalnih i mnogim kolektivnim, selektiranim izložbama u domovini i inozemstvu. Živi i radi u Jurdanima.

Izbor iz svježe produkcije Barbare Cetina, zaista nudi bogati raspon materijala, tehnika i pristupa oblikovanju. Pred stavlja niz za kojeg se čini da je nastao kao serija impulzivnih poriva ali primirenih interpretacija okruženja i osobnog doživljaja vremena i prostora autorice. Ponegdje su korišteni stilski prepoznatljivi autoričini načini, ali je mnogo radova nastalo novim kombinacijama materijala i motiva.

Motivika ove izložbe također je iznimno heterogena. Neke su kompozicije pažljivo planirani sklopovi formi, a neke su instinktom inicirani potezi, fleke ili lomovi, tragovi gužvanja papirne podloge. Korištene su horoskopske situacije ili karte sazviježđa namijenjene putnicima, moreplovcima. Na nekim segmentima uslojenih kolaža autorica docrtava oblike: od geometriziranih poteza do prikaza komaraca, riba, bubamara, vinskih mušica.

Renata Pentek rođena je 1973. Osnovnu školu završila u Labinu, potom Školu primjenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. Diplomirala na odsjeku Likovnih umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci na smjeru Grafika. Za vrijeme studija i nakon njega više puta izlagala skupno i samostalno u Hrvatskoj i inozemstvu. Radila kao voditelj likovne galerije, edukator djece i odraslih na likovnim tečajevima, voditelj likovno-scenografskih radionica u sklopu CARDS projekta EU u Centru tehničke kulture Rijeka, iz područja grafičkog oblikovanja i dizajna izvela niz rješenja vizualnih identiteta projekata i logotipa za CTK- Rijeka od čega je najznačajniji Vizualni identitet svjetskog natjecanja brodomaketara – Dubrovnik 2006. i Rijeka 2012. Radila je u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Rijeci na poslovima restauracije drvenih oltara, fresaka, štukatura i slika. Živi i radi u Rijeci.

Renata Pentek podastire, doslovno i virtualno, izbor iz raskošne kolekcije fotografskih radova. Cijeli niz nastao je oslanjanjem na bilješke svjetlom uz korištenje jednostavnijih kamera. Umjetnica je spoznala da njena intimna previranja mogu biti materijalizirana slikom: igrama svjetla i sjena na njoj značajnoj lokaciji. Ona provjerava nemjesto i pretvara ga u mjesto.

Često autorica otklanja konvencionalni pristup fotografiji. Iako su sve kompozicije stabilne, izoštravanje, jasnoća scena nije joj bitna. Važnije joj je bilježenje individualnog doživljaja dojmova koje je otkrila na novom mjestu bivanja. Rezultati ovih zapažanja iznjedrili su velikim brojem bilješki. Već na prvi pogled je jasno da Renata snažno doživljava okruženje i da joj se zapažene vizualne situacije preklapaju sa osobnim stanjem.

Istaknuta slika: Barbara Cetina, PUTUJ…

#Barbara Cetina #Galerija Fonticus #Grožnjan #Izložba #Renata Pentek

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh