Izložba „Fontane” Silvija Vujičića u Galeriji Filodrammatica

Vizualni umjetnik i dizajner Silvio Vujičić predstavit će u riječkoj Galeriji Filodrammatica samostalnu izložbu Fontane, koja se u organizaciji udruge Drugo more otvara u četvrtak 29. veljače u 18:00 sati.


Silvio Vujičić u ovoj izložbi istražuje simboliku procesa koristeći dva ključna umjetnička uređaja, Nestabilnu fontanu i Stabilnu fontanu. Kroz kemijske procese, ovi uređaji postaju portali promjene, izazivajući promjenu u percepciji gledatelja. Fontane Silvija Vujičića imaju vlastiti krvotok i spremnike za pažljivo odabrane kemikalije, tekućine, sjemenke i predmete, stvarajući sliku nečega poput (al)kemičarskog laboratorija.

Povjesničarka umjetnosti Sanja Cvetnić objašnjava da su dvije fontane Vujičića sastavljene od odvojenih ovojnica od puhanoga borosilikatnoga stakla, otpornog na visoke temperature, montirane tako da oblikuju razvijeni obris, vertikalan, s „izbojcima”, poput gotičkih relikvijara. Krvotok fontana sastoji se od staklenih cijevi odvojenih od ampula na vrhu i na krajevima. Protočni dio fontana ovisi o mehanizmima kao što su „srce” motora i „pluća” ventilatora. U dekorativne staklene tornjiće, nalik fijalama na gotičkim crkvama, ubačene su sjemenke ili druge tvari, čineći ih ampulama.

Prikazujući sličnosti s gotičkim motivima, fontane citiraju triptih Vrt naslada Hieronymusa Boscha. Nestabilna fontana citira središnji prizor s Čovječanstvom prije Potopa, dok ključevi u ampulama dolaze s prizora Pakao na vratnicama. Stabilna fontana odgovara fontani na slici Rajski vrt na bočnim vratnicama s rajskim prizorom, ponekad nazivanim i „Adam upoznaje Evu”.

Vujičićeve fontane nisu samo likovni hommage gotičkim liturgijskim predmetima, već i direktni citat motivima oblikovanim prema gotici. One su postavljene u suvremeni kontekst koji potiče promišljanje o globalnim temama poput distopije, života i uništenja. Izložba nije samo počast Hieronymusu Boschu, već i suptilna kritika suvremenog društva, potičući gledatelje da istraže vlastite sudbine unutar procesa transformacije.

Silvio Vujičić istražuje različite teme poput odjevnih fetiša, slikarskih pigmenata, vrtova, otrovnih supstanci, seksualnog identiteta, smrti i prolaznosti. Njegovi projekti koriste mitove, alkemijske zapise i povijest umjetnosti kako bi razložili teme na kemijske, simboličke, društvene i političke elemente, povezujući prošlost i suvremenost. Vujičić je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti i Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Od 2002. izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Istaknuta fotografija: Nestabilna fontana, ljubaznošću umjetnika; Silvio Vujičić

#Drugo More #Filodrammatica #Fontane #Izložba #Silvio Vujičić

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh