Jazz, klasika, punk, Art Kamp: Predstavljeno Ljeto na Kantridi 2023, najveća i najatraktivnija riječka ljetna manifestacija

Koncertom Dade Topića i grupe Time, što će se održati 16. lipnja na plaži Kantrida kraj Beach bara Morski prasac i službeno će započeti Ljeto na Kantridi 2023, manifestacija koja će tako doživjeti svoje treće izdanje. Ljeto na Kantridi započelo je kao logičan nastavak projekta FKK Kantrida Europski kvart kulture 2020, kojim je na neki način započet proces pozicioniranja Kantride kao iznimno atraktivne gradske turističke destinacije.

Iskorak kojega je tvrtka Novi turizam d.o.o., koja zajedno s partnerima, neformalnim grupama građana i nekolicinom udruga potpisuje organizaciju ove manifestacije, napravila, najbolje se ogleda u činjenici da je Ljeto na Kantridi postalo najznačajnija, najkvalitetnija, najmasovnija i najposjećenija riječka ljetna manifestacija, posebnost koje se ogleda upravo u lokacijama na kojima se program odvija, kao i u programu koji je namijenjen apsolutno svima onima željnim vrhunskih kulturnih događaja.

Ljeto na Kantridi 2023 objedinjuje sve one programe što se na Kantridi uspješno provode već nekoliko godina, kao mnoge druge novitete koji zajedno čine jedinstvenu manifestaciju kojom će se nastaviti preobrazba jednog riječkog kvarta u popularno okupljalište, jednako atraktivno i Riječanima i njihovim gostima sa svih strana svijeta.

Ljeto na Kantridi 2023 predstavljeno je u Galeriji O.K., u ime tvrtke Novi turizam d.o.o. program su predstavili Damir Čargonja Čarli i Katarina Podobnik, voditeljica Galerije O.K., uz Zorana Majstorovića, organizatora i voditelja jedanaestog izdanja Štikle, festivala jazz i eksperimentalne glazbe, Ivana Vagroša, voditelja i organizatora drugog festivala klasične instrumentalne glazbe  Gospodin Prasowski Classics, Ivu Kelentrić, kustosicu i organizatoricu devetog izdanja Art Kampa Empeduja što će se održati pod imenom „Još malo dobrih vijesti“, Andreja Kučnića Škota, voditelja i organizatora osmog izdanja Empeduja Punk Festivala, Kristiana Siroticha, dopredsjednika humanitarne udruge Koga briga, koja će u Ljetu na Kantridi sudjelovati sa svojim tradicionalnim programima, te Marka Mikašinovića, voditelja razvoja proizvoda Turističke zajednice Grada Rijeke, koja će jednim dijelom sufinancirati Ljeto na Kantridi 2023 iz projekta Noći riječkih trgova i plaža.

Katarina Podobnik, Iva Kelentrić, Ivan Vagroš i Andrej Kučinić Škot. Snimio Aleš Suk

– Organizacija je do sada uglavnom bila financirana od strane tvrtke Novi turizam d.o.o., ove godine pridružili su nam se neki sponzori, a neki novac dala nam je i Turistička zajednica Grada Rijeke. Nadam se da je to način da ćemo se konačno približiti i zajednički realizirati neke veće ljetne projekte. Davno sam predlagao da bi trebalo vratiti Riječke ljetne noći, sada imamo izdvojene projekte, nešto se dešava, a često dolazi do kolizije i ne zna se tko što radi. Nadam se da je ovo početak stvaranja nečeg novog. Ljeto na Kantridi do sada je bilo jedna od većih manifestacija, da ne kažem najveća koja se tijekom ljeta dešavala u ovom Gradu, financirali smo je sami, vjerujem da ćemo od ove godine u suradnji s Turističkom zajednicom i nekim drugim faktorima započeti raditi neku bolju priču, započeo je Damir Čargonja Čarli pa prepustio riječ ljudima koji su se potrudili Ljeto na Kantridi 2023 napraviti atraktivnijim nego ikad do sada.

–  Drago nam je podržati program kojega su svi već prepoznali kao kvalitetan i koji Gradu Rijeci daje jednu novu dimenziju, jer otvara neke druge mikrolokacije. Ljeto na Kantridi dokazuje da se nešto može raditi i izvan centra grada, a da se pritom može napraviti kompleksan sadržaj namijenjen najmlađima, mlađima, starijima, nadovezao se Marko Mikašinović.

Ovogodišnju jedanaestu Štiklu, etablirani festival jazz i elektronske glazbe, predstavio je Zoran Majstorović. Štikla će se održati od 5. srpnja do 18. kolovoza.

– Štikla i ove godine hoda. Krenuli smo prije jedanaest godina i drago mi je da se na Morskom prascu na Kantridi nastavlja ta tradicija. Moram naglasiti da mi je baš drago da sam uključen u Ljeto na Kantridi jer Kantrida je moj kvart, u njemu sam odrastao. Kao što je bilo i zadnjih godina, Štikla će se i ove godine sastojati od četiri koncerta. Iz Trsta nam dolazi Chilli Billi, nakon toga uslijedit će nastup Zmaj/Orko/Star, to je moj i projekt Tonija Starešinića, jednog od ponajboljih hrvatskih klavijaturista. U prosincu prošle godine nam je izašao prvi album i ovo će na neki naćin biti promocija tog albuma. Nadam se da se vidimo na tom koncertu. Nakon toga nam dolaze Lela i Joe Kaplowitz, poznata riječko-američka kombinacija, sa svojim triom i za zatvaranje ćemo imati nastup Atma Mundi Ensemblea, etno jazz sastava. Dakle, koncerti su 5. srpnja, 26. srpnja, 5. kolovoza i 18. kolovoza. I vidimo se na Štikli, poručio je Zoran Majstorović.

Drugi festival klasične instrumentalne glazbe  Gospodin Prasowski Classics, što će se kako mu i samo ime kaže iznova održati u posebnom ambijentu Beach bara Prasowski, predstavio je Ivan Vagroš. Gospodin Prasowski Classics održat će se od 27. do 30. srpnja, a podržava ga Ministarstvo kulture RH.

– Prošle godine smo napravili prvo i još uvijek jedini ljetni festival klasične glazbe na otvorenom, pokazalo se iznimno uspješno, publika je ta tri dana prihvatila jako dobro, vrijeme nas je poslužilo i odlučili smo ove godine malo proširiti na više sastava i na koji dan više. Ove godine imat ćemo četiri sastava iz riječkog Simfonijskog orkestra, Duo Kyryov&Genovese, Histriatria Project trio, a imamo i dva kvinteta, puhački kvintet i brass kvintet koji je zapravo osnovan upravo za festival Prasowski pa smo ga logično nazvali Brassovski kvintet. Također, ove ćemo godine imati goste iz Zagreba, najbolje hrvatske glazbenike, kvartet Musica Viva, koji je dobio Porina 2006. godine, a pridružit će nam se i najdugovječniji hrvatski trio, a to je Zagrebački puhački trio kojega čine profesori s Akademije. Okupit ćemo najbolje što možemo u Hrvatskoj čuti, jedino što nam treba je lijepo vrijeme, a za sve ostalo ćemo se mi potruditi, rekao je Ivan Vagroš.

Žestoki pankerski rifovi na rasporedu su 11. i 12. kolovoza, osmo je to izdanje Empeduja Punk Festivala, kojega je predstavio Andrej Kučinić Škot, najveći krivac da se supkulturna scena tradicionalno okuplja na Biviju.

– Očekuje nas osam bendova u dva festivalska dana, novitet je što ćemo imati prigodu čuti bendove iz zemalja koje do sada nismo imali prilike čuti, a to su bendovi iz Amerike i Francuske. Imat ćemo i popratni program preko dana, Sound Sistem i jednu predstavu, što će biti naše iznenađenje. Nastupit će bendovi iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Francuske i SAD-a, rekao je Škot.

Deveto izdanje Art Kampa Empeduja i ove godine potpisuje kustosica Iva Kelentrić, Art Kamp Empeduja održat će se 1. i 2. rujna.

– Ovaj Art Kamp Empeduja nastavlja se na prošlogodišnju temu pod imenom „Još malo dobrih vijesti“, riječ je o kustoskom tematu kojega će obrađivati umjetnici u raznim disciplinama. Dakle, „Još malo dobrih vijesti“ su zapravo negativni „News Bias“ i temelje se na istraživanjima u novinarstvu, psihologiji i znanosti, a zapravo govori da su u novinskom izvještavanju pretežito negativne vijesti, koji su razlozi za to i kako to utječe na našu percepciju svijeta. Razni niz umjetnika reagira na to kroz svoj autorski stil, pritom potvrđuju tezu i kontriraju tezi. Ovdje je jako bitno da ta manifestacija nije galerijska, nije muzejska, ona je u prostoru, radovi su interaktivni i publika je među radovima. Atraktivan popratni program organizirat će klub Manual, koji se bavi urbanom glazbenom scenom Rijeke. Program je potpomognut sredstvima Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, a na manifestaciji će sudjelovati Olga Dimitrijević, Ivo Matošić, Lucija Polonijo, Nika Rukavina, Damir Stojnić i Romina Tominić, Udruga Urbani separe, Nela Dunato, Xueh Magrini Troll, Stjepan Pranjković i Yan Kamov Studio. Svi su oni iz Rijeke ili su povezani s Rijekom, rekala je Iva Kelentrić, kustosica i organizatorica Art Kampa Empeduja, rekla je Iva Kelentrić.

I to naravno nije sve, uz tradicionalne humanitarne akcije Udruge Koga briga, odnosno plivački maraton i brudetijadu, Riječani i njihovi gosti na Kantridi će zaista moći uživati u šarolikom programu.

– Ljeto na Kantridi službeno se otvara 16. lipnja koncertom legendarnog Dade Topića i grupe Time, a već idućeg dana sa plaže Kantrida startat će Oldtimer moto rally. U suradnji s Berislavom Jankovićem i Regional Festivalom predstavit ćemo pet programa, a to su koncert L.H.D. kojeg čine Lada, Hrvoje i Dinko, mnogima poznatiji kao članovi benda „The Bambi Molesters“. Nadalje, 1. srpnja koncert će održati grupa „Saša 21“, 4. srpnja bit će koncert Igor Bezget tria, 14. srpnja bit će koncert Dražen Franolić tria, 16. srpnja koncert će imati Klaus Paier&Asja Valčić, a 21. srpnja bit će knocert Schellera&Novacka. Od najavljenih programa izdvojiti bi još trebalo i gastro manifestaciju „U dodiru s Jadranom“, u organizaciji izvedbenog umjetnika Antonia Kiselića Ledinskog. Također, 9. srpnja koncert će imati makedonski glazbeni sastav 21. vek i poznata riječka rock i alternativna skupina „Mrave brojim“, naglasila je Katarina Podobnik, voditeljica Galerije O.K. i jedna od sukreatorica programa Ljeta na Kantridi.

#Andrej Kučinić Škot #Damir Čargonja Čarli #Empeduja punk festival #Gospodin Prasowski Classics #Iva Kelentrić #Katarina Podobnik #Ljeto na Kantridi #Štikla #Zoran Majstorović

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh